FALLES SUSPESES

Amarga 'cremà' confinada i un indult a València pel coronavirus

De matinada i a porta tancada, les autoritats 'salven' el cap de l'obra 'Açò també passarà'

20200317 480828 cremafallavalenciamo 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Aquesta matinada s’ha fet a València la ‘cremà’ de les grans falles que estaven plantades a la ciutat perquè no havien pogut ser retirades als pavellons de Fira València a l’espera que les festes, suspeses per la crisi del coronavirus, puguin celebrar-se finalment entre el 15 i el 19 de juliol, tal com s’ha pactat entre el consistori i els fallers.

Entre els monuments que han cremat hi ha el de la plaça de l’Ajuntament, que aquest any representava una enorme dona meditant i era un disseny de l’artista urbà Escif. Però el consistori ha acceptat la idea del grafiter d’‘indultar’  de les flames el cap de la dona, a qui se li va posar una mascareta el dia en què es van suspendre les festes.

Notícies relacionades

Quedarà així ben guardada o bé al centre de la plaça «com a símbol d’esperança», segons ha destacat Escif, que premonitòriament va cridar al seu monument ‘Açò també passarà’.

Aquesta inusual ‘cremà’ ha ocorregut com s’havia anunciat oficialment, sense avís previ ni publicitat, amb nocturnitat i sense pompa. La clau era que ningú es congregués a la plaça de l’Ajuntament, el «quilòmetre zero» de les Falles, per veure com es cremava el monument més turístic i simbòlic de cada any a València, que paga el consistori –aquest any, 205.000 euros– i no competeix amb les falles de secció especial.