A 24 comarques

El Govern allarga la prohibició d’acampar a la muntanya fins dimecres

El vent i la calor obliguen a prohibir l’activitat agrícola amb màquines

Es mantenen les suspensions d’accés als parcs naturals

El Govern allarga la prohibició d’acampar a la muntanya fins dimecres
3
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha decidit prorrogar fins dimecres la prohibició d’acampar i realitzar activitats esportives a la muntanya, així com la suspensió de portar a terme activitat agrícola amb maquinària durant el dia a les 24 comarques amb més risc d’incendis. També les restriccions d’accés als parcs naturals de l’Albera, el Montgrí, el Montsant i el cap de Creus.

Tal com ha informat el Departament d’Interior, el Procicat ho ha decidit davant la previsió que entre aquest dilluns i dimarts arribi vent des dels dos extrems de Catalunya, cosa que agreujarà el risc d’incendis forestals, ja que la vegetació continua «molt castigada» per la calor i la sequera, malgrat haver millorat les condicions meteorològiques respecte als últims dies.

Les restriccions vigents des de dijous passat vencien avui, però el comitè tècnic del Pla INFOCAT de Protecció Civil ha proposat allargar-les fins al pròxim dimecres i mantenir activada la seva fase d’alerta davant l’expectativa que les temperatures tornin a pujar, amb l’onada de calor ja finalitzada.

No obstant, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que aquests dies les temperatures puguin arribar als 36 i 38 graus a la zona de l’oest, amb taxes d’humitat molt baixes que podrien millorar durant la nit, i l’entrada de vent als dos extrems del territori –tramuntana, al nord i mestral, al sud– la velocitat mitjana del qual serà de 30 quilòmetres per hora amb ratxes que podrien arribar als 40 quilòmetres per hora.

Propagació ràpida del foc

Davant aquest escenari, Agents Rurals i Bombers de la Generalitat temen avui que si s’ocasiona un incendi, aquest tingui una capacitat de propagació molt més ràpida i pugui comprometre la capacitat per extingir-lo.

Per això, la Generalitat també ha decidit mantenir les restriccions d’accés als espais naturals de l’Albera, Montgrí, Montsant i al Parc Natural del cap de Creus, que se sumen a la suspensió de totes les activitats d’acampada i/o ruta i de les activitats esportives en el medi natural. En el cas de les activitats vinculades a casals de vacances, colònies i estades esportives, hauran de continuar portant-se a terme en l’entorn immediat dels edificis en els quals es dormi.

Es manté a més la suspensió de l’activitat agrícola que comporti ús de maquinària entre les 10.00 i les 20.00 hores, a excepció de la recollida de productes agrícoles, així com la de les obres i intervencions de la xarxa interurbana, menys les autoritzades pel Servei Català de Trànsit.

Limitada la circulació

Fins dimecres, continuarà limitada la circulació diürna dins del bosc del transport de productes forestals i la circulació motoritzada en el medi natural tret de residents i activitats inajornables.

Paral·lelament, els bombers mantindran el dispositiu de reforç nivell M1 que es va organitzar per fer front a l’onada de calor dels últims dies, amb una ampliació del quadro de comandaments i coordinació, el personal operatiu del Grup d’Actuacions Forestals (FRAG) i tots els parcs de bombers professionals.

Catalunya ha registrat 41 incendis forestals durant l’onada de calor, així com 112 focs de vegetació, 39 d’agrícoles i 32 de matolls i vegetació urbana.

Segons ha informat el Departament d’Interior, aquest és el balanç dels cinc dies que ha durat aquest episodi meteorològic, que ha deixat temperatures per sobre dels 40 graus en diversos punts de les comarques de Lleida i que ha fet que s’arribi a rècords absoluts de temperatura màxima.

Focs encara en vigilància

En aquests moments, els bombers encara remullen els incendis de Santa Coloma de Queralt (Tarragona), que va començar el 24 de juliol i va cremar unes 1.700 hectàrees, i de la Pobla de Massaluca de dijous passat, també a Tarragona, que va afectar més de 70 hectàrees, per evitar rebrots.

Notícies relacionades

La sequera que es va acumulant dia a dia, el baix índex d’humitat relativa, les altes temperatures i el vent a tot Catalunya fan que els bombers encara no puguin considerar extingits aquests dos focs.

Davant la situació d’alt risc, l’estratègia que segueixen els Bombers de la Generalitat consisteix a evitar la simultaneïtat d’incendis, per la qual cosa cada vegada que se n’origina un porten a terme un atac inicial contundent per terra i amb mitjans aeris.