Observació «excel·lent»

Perseids: quan i com veure les ‘llàgrimes de Sant Llorenç’

La nit del 12 al 13 d’agost, quan el cel sigui fosc, serà el millor moment

Perseids: quan i com veure les ‘llàgrimes de Sant Llorenç’

ROBERT RAMOS

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La màxima activitat dels Perseids està prevista per a aquest dijous 12 d’agost entre les 21.00 i les 24.00 hores (hores oficials a la Península). Per tant, el millor moment per observar els Perseids serà la nit del 12 al 13 d’agost, un cop el cel sigui fosc, després que el creixent de Lluna s’oculti a l’horitzó.

Els Perseids, també conegudes amb el nom popular de «llàgrimes de Sant Llorenç» per la proximitat del màxim de la pluja de meteors al 10 d’agost, dia de la festivitat del màrtir espanyol del mateix nom, es produeixen tots els anys cap al 12 d’agost i és un dels esdeveniments de l’any de l’astronomia.

Des de tot l’hemisferi nord

Si bé, aquest 2021 serà un any «excel·lent» per observar els Perseids, ja que passarà pocs dies després de la lluna nova del 8 d’agost, segons informa l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN).

Aquesta pluja de meteors és visible des de tot l’hemisferi nord en ple estiu. Les velocitats d’aquests meteors poden superar els 50 km/s i la seva taxa d’activitat pot arribar als 200 meteors per hora. Tot i que el seu moment de màxima activitat té lloc les nits de l’11 al 13 d’agost, els Perseids comencen habitualment a veure’s cap al 17 de juliol i acaben cap al 24 d’agost.

Condicions atmosfèriques favorables

Segons destaca l’OAN, la seva alta activitat, juntament amb les condicions atmosfèriques favorables per a l’observació durant l’estiu boreal, fa dels Perseids la pluja de meteors més popular, i la més fàcilment observable de les que tenen lloc al llarg de l’any.

Els cometes, segons descriuen les seves òrbites al voltant del Sol, van donant a l’espai una reguera de gasos, pols i runa (materials rocosos) que es manté en una òrbita molt similar a la del cometa progenitor.

Fragments de cometa

Cada cometa va formant així un anell en què es troben distribuïts nombrosos fragments cometaris. Quan la Terra, en el seu moviment entorn del Sol, troba un d’aquests anells, alguns dels fragments rocosos (meteoroides) són atrapats pel seu camp gravitatori i cauen a gran velocitat a través de l’atmosfera formant una pluja de meteors.

La fricció amb els gasos atmosfèrics calcinen i vaporitzen els meteors que apareixen brillants durant una fracció de segon formant el que popularment denominem estrelles fugaces. No es tracta, per tant, d’una estrella sinó d’una partícula de pols incandescent.

100 quilòmetres per hora

L’altura a què un meteor es fa brillant depèn de la velocitat de penetració a l’atmosfera, però sol estar entorn dels 100 quilòmetres. No obstant, l’alta brillantor i la gran velocitat transversal d’alguns meteors ocasionen un efecte espectacular, i causen la il·lusió en l’observador que estan molt pròxims. Els meteoroides de massa de menys d’un quilogram es calcinen completament a l’atmosfera, però els més grans i més densos (de consistència rocosa o metàl·lica), formen meteorits: restes calcinades que cauen sobre el terra.

Cada any a principis d’agost, la Terra creua l’òrbita del cometa 109P/Swift-Tuttle/Swift-Tuttle, que té un període de 133 anys i que va passar a prop del Sol per última vegada el 1992. Aquesta òrbita és plena de partícules petites, com grans de sorra o més petits, que han sigut alliberades pel cometa en els seus passos anteriors. Quan una d’aquestes partícules, que van formar al seu dia la cua del cometa, entra a l’atmosfera terrestre a gran velocitat, la fricció l’escalfa fins a vaporitzar-la a gran altura.

Centre d’origen «radiant»

La corresponent pluja de meteors sembla que té un únic centre d’origen, un punt de què semblen sorgir totes les estrelles fugaces. Aquest punt es denomina «radiant» i la seva localització s’utilitza per anomenar la pluja d’estrelles. Així doncs, els Perseids tenen el seu radiant a la constel·lació de Perseu, d’aquí el seu nom.

El lloc d’observació pot ser qualsevol sempre proporcioni un cel fosc. És preferible observar des d’un lloc que tingui pocs obstacles per a la vista (com edificis, arbres o muntanyes), i no utilitzar instruments òptics que ens limitin el camp de visió.

Direcció oposada a la Lluna

Notícies relacionades

Tot i que els Perseids sembla que venen de la constel·lació de Perseu, es poden veure en qualsevol part del cel. Convé dirigir la mirada cap a les zones més fosques, en la direcció oposada a la posició de la Lluna si l’observació es realitza abans de l’ocàs. El més còmode és ajeure’s i esperar que la vista s’acostumi a la foscor.

El nombre de meteors observables per hora és molt variable. En un lloc ben fosc i amb el radiant alt sobre l’horitzó pot superar el centenar. No obstant, el nombre de meteors observats per hora pot variar molt ràpidament segons varia la densitat de fragments en la línia del cometa, per això les prediccions concretes sobre número específic de meteors depenent del dia i l’hora són difícils de realitzar i sol estar afectades d’una incertesa alta.

Temes:

Astronomia