L’home, responsable

Greta Thunberg, sobre l’informe de l’IPCC: «No conté sorpreses»

«Confirma el que ja sabem de milers d’estudis i informes anteriors: que estem en una emergència», ha sentenciat la jove activista

Swedish climate activist Greta Thunberg protests in front of the Swedish Parliament

Swedish climate activist Greta Thunberg protests in front of the Swedish Parliament / Fredrik Sandberg (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L’activista sueca Greta Thunberg ha assenyalat que l’informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) publicat aquest dilluns, 9 d’agost, no conté «sorpreses».

«El nou informe de l’IPCC no conté sorpreses, confirma el que ja sabem de milers d’estudis i informes anteriors: que estem en una emergència», ha sentenciat la jove activista climàtica en una publicació en el seu compte de Twitter, recollida per Europa Press.

El sisè Informe d’Avaluació sobre Canvi Climàtic, que es compon de tres parts i d’un informe de síntesi, publicat per l’IPCC, responsabilitza els éssers humans que el canvi climàtic estigui afectant totes les regions habitades del món i provocant que els fenòmens meteorològics extrems, com onades de calor, fortes precipitacions, sequeres i ciclons tropicals, es tornin més freqüents.

Per a l’activista sueca, el nou informe de l’IPCC és un resum «sòlid però cautelós» de les millors dades científiques disponibles en l’actualitat. «No ens diu què hem de fer, depèn de nosaltres ser valents i prendre decisions basades en l’evidència proporcionada en aquests informes», ha remarcat.

Calor extrema

«Encara podem evitar les pitjors conseqüències, però si no continuem com fins ara, sense tractar la crisi com una crisi», ha sentenciat Thunberg.

La investigació revela que la calor extrema, incloses les onades de calor, s’ha tornat «més freqüent i intensa» en la majoria de les regions de la Terra des de la dècada de 1950, mentre que el fred extrem, incloses les onades de fred, s’ha tornat «menys freqüent i sever».

Notícies relacionades

Els experts en clima que han realitzat l’informe, que s’entregarà en quatre parts fins al 2022, relaten que els episodis de precipitacions extremes han ocorregut amb més freqüència i intensitat en la major part de l’àrea terrestre des de 1950.

A més, la investigació destaca que els ciclons tropicals importants han augmentat durant les últimes quatre dècades i la latitud on els ciclons tropicals al Pacífic Nord occidental arriben a la seva màxima intensitat s’hagi desplaçat cap al nord.