Cau una xarxa dominicana

Vídeo | Cop a la venda de cocaïna a narcopisos de l’Hospitalet

Amb la substància intervinguda es podrien preparar un total de 70.000 dosis de droga adulterada, amb un preu al mercat negre d’uns 700.000 €

Vídeo | Cop a la venda de cocaïna a narcopisos de l’Hospitalet

MOSSOS

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos han desarticulat una organització criminal, liderada per ciutadans de nacionalitat dominicana, que estaven establint una xarxa de punts de venda i consum de cocaïna adulterada principalment al barri de Collblanc-Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat i van detenir, el dia 28 de juliol, 13 homes i una dona, de nacionalitats dominicana, hondurenya i veneçolana, amb edats compreses entre els 20 i els 68 anys. Els Mossos han penjat un vídeo a Twitter de l’operació.

El cas Arbequina, com va ser batejada la investigació, es va iniciar a principis d’aquest any, quan els investigadors van detectar una sèrie de coincidències entre els últims desmantellaments de punts de tràfic de cocaïna a l’Hospitalet. Des de l’any 2020 els agents havien detectat un increment de punts de venda d’estupefaents en vivendes ocupades en el municipi. Només aquest 2021 s’han desarticulat un total de 14 punts de venda i consum a la ciutat.

Els investigadors van iniciar una sèrie d’indagacions i van descobrir que cinc homes conformaven l’escalafó directiu de la trama i que no només estaven relacionats amb la gestió de diversos punts ja desmantellats, sinó que també estaven gestionant almenys vuit punts de venda en domicilis més, un local i també un cultiu intensiu de marihuana. Aquests punts estaven disseminats als barris de Collblanc-Torrassa, Santa-Eulàlia, Pubilla Casas, a L’Hospitalet, i de Sants-Montjuïc a Barcelona.

Xarxa de col·laboradors

Els agents van estudiar els moviments dels integrants de l’organització i també dels diferents punts de tràfic de drogues que s’anaven detectant i van descobrir que els líders de l’organització havien disposat tota una xarxa de col·laboradors, que actuaven com a responsables dels punts de venda i que s’encarregaven del subministrament als clients consumidors. Alguns d’ells tenien antecedents policials per altres tipologies delictives.

Quant a la investigació sobre els beneficis econòmics de l’organització, els investigadors van descobrir que les finalitats de la trama feien enviaments freqüents de diners a l’estranger, principalment a la República Dominicana, on els beneficis es blanquejava sota aparença d’enviament de divises a tercers. Fins i tot un dels principals investigats estava fent inversions immobiliàries a la República Dominicana i construccions d’apartaments amb els beneficis de la droga subministrada.

Violència en vista de l’impagament d’un consumidor

El 28 de juliol, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Hospitalet de Llobregat, els agents van fer catorze entrades i registres en els diferents punts de venda i domicilis dels principals investigats on es van decomissar més de dos quilograms de cocaïna preparada per a la seva distribució, un cultiu de marihuana i material per a la confecció de les dosis. Finalment, es va detenir 14 persones com a presumptes autores dels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals. Els agents també van recollir documentació relativa a l’evasió de capital a l’estranger.

A un dels detinguts també se li atribueix un delicte de lesions, per presumptament cremar els braços i les cames a un client consumidor amb una planxa incandescent per l’impagament d’una dosi.

700.000 euros

En els registres es van localitzar tres persones que estaven reclamades per altres jutjats, una d’elles des de l’any 2016 per l’Audiència Nacional per un delicte d’homicidi.

Notícies relacionades

Els investigadors estimen que amb la substància intervinguda es podrien preparar un total de 70.000 dosis de cocaïna adulterada, amb un preu al mercat negre d’uns 700.000 €.

Els arrestats van ser posats a disposició judicial i la jutge va decretar l’ingrés a presó de tres dels detinguts. Així com una ordre d’allunyament de la víctima que va patir lesions.