L’Agència Espanyola del Medicament frena els assajos de la primera vacuna espanyola

La fórmula desenvolupada per Mariano Esteban, del Centre Nacional de Biotecnologia, no aconsegueix arribar als primers assajos clínics en voluntaris

Un trabajador en el laboratorio de alta seguridad en el Centro Nacional de Biotecnología

Un trabajador en el laboratorio de alta seguridad en el Centro Nacional de Biotecnología / Emilio Naranjo (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) no autoritza l’arrencada dels assajos clínics de la vacuna espanyola impulsada pel Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC). Segons avancen ‘El Español’ i ‘El País’, la fórmula desenvolupada pel viròleg Mariano Esteban ha sigut paralitzada just quan es disposava a fer el salt dels laboratoris a les primeres proves en voluntaris humans. La notícia arriba just quan l’Hospital de La Paz, centre designat per vehicular la primera fase dels assajos clínics, estava perfilant la preselecció de candidats per testar la vacuna. De moment, el motiu de la decisió encara no ha transcendit. Tampoc està clar si l’estudi d’aquesta immunització ha quedat completament descartat o si, al contrari, la investigació tirarà endavant per un altre camí.

La vacuna del Centre Nacional de Biotecnologia destacava, fins ara, com una de les més prometedores del panorama científic espanyol. La fórmula, de fet, era fruit d’un laboratori amb anys d’experiència en virus respiratoris com el MERS. Als laboratoris, les primeres proves d’aquesta immunització havien mostrat una eficàcia del 100% en ratolins.