Tribunal eclesiàstic

Claus del procés que jutja un cardenal al Vaticà per primera vegada

  • Angelo Becciu s’asseu a la banqueta per un delicte de corrupció relacionat amb inversions immobiliàries

Claus del procés que jutja un cardenal al Vaticà per primera vegada

AFP / ANDREAS SOLARO

3
Es llegeix en minuts
EFE

El tribunal de l’Estat de Ciutat del Vaticà ha iniciat avui la primera audiència del procés que fa seure a la banqueta per primera vegada un cardenal, l’exprefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, Angelo Becciu, per un delicte de corrupció relacionat amb inversions immobiliàries.

Aquests són els punts clau:

Un judici històric

Es tracta d’un judici històric, ja que per primera vegada un cardenal s’asseu davant el tribunal de l’Estat Ciutat del Vaticà.

A més, el judici es regirà per les noves normes emeses pel papa el passat 30 d’abril en un ‘motu proprio’ (document pontifici) que assigna a la justícia ordinària del Vaticà els eventuals judicis penals a cardenals i bisbes, fins ara competència del Tribunal de Cassació (Suprem).

¿Què s’hi jutja?

El procés intenta aclarir si deu persones, entre elles Becciu, van cometre delictes de corrupció, malversació de fons, blanqueig de diner, frau, extorsió i abús de poder durant una inversió el 2013 d’uns 350 milions d’euros en un edifici de Londres, amb diners provinents dels fons de l’Òbol de Sant Pere, que recull donacions de catòlics per finançar obres caritatives dels papes i la seva activitat.

La compra d’aquest edifici es va realitzar a un preu major del seu valor real i va provocar pèrdues substancials a les arques del Vaticà.

¿Qui és el cardenal Angelo Becciu?

L’italià Angelo Becciu va ser, fins a l’any passat, un dels homes més influents de la Cúria i un dels col·laboradors més pròxims del papa Francesc. Se’l considera responsable últim de les operacions a Londres, ja que era llavors el substitut per als Afers Generals de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu.

El maig de 2018, el papa Francesc el va designar prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, càrrec que va ocupar fins al setembre de 2020, quan Francesc va acceptar la seva renúncia.

A més de l’afer de Londres, una investigació del setmanari ‘L’Espresso’ va afirmar l’any passat que Becciu també va enviar fons de la Conferència Episcopal Italiana i una vegada de l’Òbol de Sant Pere a favor d’una cooperativa pertanyent al seu germà Tonino.

¿Qui són els altres imputats?

Juntament amb Becciu hi ha nou persones més, entre elles l’expresident de l’Autoritat Financera Vaticana René Brülhart, a qui s’acusa d’abús de poder i es creu que no va impedir el pagament d’una sèrie de comissions a alguns ‘broker’ que van participar en l’operació.

També Mauro Carlino, a qui la Fiscalia imputa els delictes d’extorsió i abús de poder; Enrico Crasso, acusat de malversació, corrupció, extorsió, blanqueig de diner, frau i abús de poder; Tommaso di Ruzza, que s’enfronta als delictes de malversació, abús de poder i violació del secret oficial;

Cecilia Marogna, a qui la Fiscalia acusa de delicte de malversació de fons; Raffaele Mincione, per malversació, frau, abús de poder i blanqueig de diner; Nicola Squillace, per estafa, malversació i blanqueig de capitals; Fabrizio Tirabassi, er corrupció, extorsió, malversació, frau i abús de poder, i Gianluigi Torzi, per extorsió, malversació, frau i blanqueig de capitals.

Estan igualment acusades en aquest judici quatre societats –HP Finance LLC, Logsic Humanitarne Dejavnosti, Prestige Family Office i Sogenel Capital Investment– per frau i estafa.

¿On se celebra el judici?

El judici se celebra a porta tancada en una sala especialment preparada als Museus Vaticans i pot assistir-hi un grup limitat de periodistes.

¿Com es va destapar l’escàndol?

Notícies relacionades

L’octubre de 2019, la premsa italiana va publicar que els investigadors del Vaticà havien detectat «greus indicis» de corrupció entre responsables de la Santa Seu en la investigació en curs sobre suposades irregularitats immobiliàries.

El novembre d’aquell any, el Papa va reconèixer, en el vol de tornada del Japó, que hi va haver corrupció en la gestió de les finances vaticanes en relació amb l’escàndol de les donacions per a l’Òbol de Sant Pere, però va destacar que s’havia denunciat des de dins i, per tant, funcionaven els mecanismes de transparència.