Missió espacial milionària

Bezos ofereix a la NASA construir una sonda lunar 2.000 milions de dòlars més barata

El fundador d’Amazon fa mesos que pressiona per imposar el seu projecte, malgrat que la licitació la va guanyar una altra empresa

Bezos ofereix a la NASA construir una sonda lunar 2.000 milions de dòlars més barata

AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’amo de Blue Origin, Jeff Bezos, ha escrit una carta oberta a la NASA en la qual ofereix 2.000 milions de dòlars de descompte si permet que la seva companyia construeixi una sonda lunar.

El contracte per un sistema d’aterratge humà (HLS, en anglès), per uns 2.900 milions de dòlars, va ser adjudicat a l’abril a la firma rival SpaceX a l’abril. Però Blue Origin i una tercera firma, Dynetics, van protestar aquesta decisió davant l’oficina de Transparència del govern nord-americà.

Salvar el dèficit

Els Estats Units busquen tornar a la Lluna el 2024 sota el programa Artemis i esperen utilitzar les lliçons apreses en aquesta missió per preparar una missió tripulada a Mart en la dècada de 2030.

En la seva carta a l’administrador de la NASA, Bill Nelson, Bezos va dir que la seva oferta «salvaria el dèficit de fons» que va portar a l’agència espacial a elegir només un contractista, en lloc de dos, que després competirien entre si.

El Senat intervé

El també fundador d’Amazon, que va saltar a l’espai el 20 de juliol, va afegir que «aquesta oferta no és una pròrroga [de pagament], sinó una exempció total i permanent».

Des que va perdre la licitació, Blue Origin ha estat pressionant perquè es reverteixi la decisió, aconseguint que el Senat aprovi un projecte de llei que suma 10.000 milions de dòlars al HLS. No obstant, la legislació encara s’està debatent a la Cambra de Representants i els seus crítics la qualifiquen com «el rescat de Bezos».

Propulsat amb hidrogen líquid

Notícies relacionades

El multimilionari empresari va escriure que un avantatge del mòdul d’aterratge Blue Moon, de Blue Origin, és que utilitza hidrogen líquid com a combustible, que es pot extreure del gel lunar d’acord als plans de la NASA d’utilitzar el satèl·lit terrestre per reproveir els coets dedicats a operacions més profundes en el sistema solar.

Va afegir que la companyia provaria el seu mòdul d’aterratge en òrbita entorn de la Terra al seu càrrec.