Investigació en Salut 2021

La Fundació La Caixa impulsa 30 projectes d’excel·lència d’investigació en salut

  • La convocatòria CaixaResearch es fa en partenariat amb la Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal.

barcelona/Sonia Guedan.jpg

barcelona/Sonia Guedan.jpg

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fundació La Caixa ja ha anunciat els 30 projectes d’investigació que aquest any han sigut seleccionats en la convocatòria CaixaResearch. En la seva edició anual, l’entitat ha destinat 22,1 milions d’euros a projectes biomèdics i de centres d’investigació i universitats d’Espanya i Portugal. L’objectiu, impulsar projectes «punters» i «transformadors» que puguin millorar la salut i el benestar social. «La convocatòria té l’objectiu d’identificar i impulsar les iniciatives més prometedores, de més excel·lència científica i de més valor potencial i impacte social, tant en investigació bàsica com en clínica, traslacional i d’innovació», argumenten des de Fundació La Caixa.

La convocatòria d’aquest any finançarà durant tres anys diversos projectes científics d’excel·lència en àmbits com l’oncologia, les neurociències, les malalties cardiovasculars i les malalties infeccioses. Algunes de les iniciatives premiades desenvoluparan tecnologies biomèdiques que permetran abordar alguns d’aquests reptes en salut. La selecció de les investigacions d’aquest any ha sigut guiada, en una primera fase, per un equip de més de 540 experts internacionals que ha avaluat les 644 propostes presentades. Posteriorment, en una segona fase d’avaluació, cinc comitès d’experts han triat els 30 projectes guanyadors entre les 70 propostes preseleccionades.

Investigacions nacionals i internacionals

Quant als projectes seleccionats en l’actual convocatòria, l’organització anuncia que 18 d’aquests pertanyen a centres d’investigació i universitats de diferents comunitats autònomes d’Espanya. Catalunya, la Comunitat de Madrid, el País Valencià i la Regió de Múrcia acolliran algunes d’aquestes línies d’investigació. A aquests s’hi sumen 12 iniciatives gestades en diversos centres de Portugal. Així mateix, en aquesta última edició de la iniciativa, també destaquen sis projectes que es realitzen en consorci amb centres internacionals d’Àustria, Dinamarca, els Països Baixos, el Regne Unit, Suècia, Tailàndia i els Estats Units. 

La Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, també participa en la convocatòria d’aquest any. Aquesta entitat ha aportat 2,6 milions d’euros per subvencionar cinc dels 12 projectes portuguesos seleccionats. A més, la Fundação contribueix a impulsar un total de 14 projectes liderats per entitats de Portugal. La convocatòria també està avalada per la Fundación Luzón, que, junt amb la Fundació La Caixa, cofinança un projecte sobre ELA. 

Més de 70 milions per a la ciència

Notícies relacionades

Els 22,1 milions d’euros atorgats en la convocatòria actual, expliquen des de l’organització de la iniciativa, es repartiran en funció dels centres d’investigació sol·licitadors. Per als projectes presentats per una única organització d’investigació s’ha atorgat un finançament de fins a 500.000 euros en tres anys. Així mateix, les investigacions presentades per entre dos i cinc entitats han obtingut fins a 1.000.000 euros.

Des dels inicis del programa el 2018, l’entitat ha destinat 71,7 milions d’euros a 105 investigacions innovadores i de gran impacte social. Almenys 76 d’aquestes han sigut liderades per equips espanyols i 29 més per grups d’investigació establerts a Portugal. Al setembre la Fundació La Caixa obrirà una nova convocatòria del programa CaixaResearch d’Investigació en Salut 2022.