Situació peculiar

Multat un guàrdia civil que va orinar en una cuneta després de sancionar un altre home pel mateix

Coche de la Guardia Civil

Coche de la Guardia Civil / Carlos Castro / EP (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem considera correcta la sanció imposada a un sergent de la Guàrdia Civil que va multar un conductor que orinava en una cuneta i que després va fer el mateix: «No pot estimar-se més que com una desconsideració al ciutadà».

La Sala Militar de l’Alt Tribunal ha resolt aquest mes de juliol la situació peculiar en què es van veure endinsats una parella de guàrdies de trànsit i un conductor en una carretera d’Extremadura el setembre de l’any passat.

Els dos guàrdies civils van veure un cotxe aparcat al voral del carril d’incorporació a l’autovia i van observar una persona orinant a prop el vehicle.

Quan s’hi van acostar, el conductor els va dir que havia parat un parell de minuts per orinar i la parella li va comunicar que el denunciaven: havia creat una situació de perill al deixar el cotxe al voral sense cap tipus de senyalització i «sense prou causa que justifiqués l’emergència, sobretot, quan dos-cents metres més enrere hi havia una àrea de servei en què podia haver parat».

La situació, segons el relat dels fets provats recollit a la sentència, es va demorar més del que és normal, ja que la tauleta que van utilitzar els guàrdies per confeccionar la denúncia va tenir problemes de cobertura.

Falta lleu

Després de cobrar la multa i emetre un justificant, el sergent va dir al company que s’absentava, va baixar per la cuneta i «allunyat uns metres del lloc dels fets darrere d’uns matolls, es va posar a orinar».

El conductor sancionat seguia allà i es va queixar. Amb raó, segons el Suprem.

El sergent va ser castigat amb la pèrdua de dos dies d’havers amb suspensió de funcions com a autor d’una falta lleu prevista al Règim Disciplinari de la Guàrdia Civil, que sanciona «la desobediència o incorrecció amb els superiors, companys, subordinats o ciutadans en l’exercici de les funcions».

Notícies relacionades

El guàrdia, disconforme, ha arribat fins al Suprem, però aquest tribunal ha confirmat la sanció que se li va imposar: «No hi ha dubte que sancionar el conductor per un fet, anar a orinar, que el mateix realitza en la seva presència, baixant per la cuneta i allunyant-se uns metres, no pot estimar-se més que com una desconsideració envers el ciutadà».

«Sens dubte, no és considerat denunciar-lo per un fet i recriminar-li no haver anat a la pròxima àrea de servei, i després fer el mateix», insisteixen els magistrats, convençuts que es tracta d’«una falta de respecte envers el ciutadà, sense perjudici de la seva qualificació de lleu».