Guardó benèfic

Bezos dona 100 milions de dòlars al xef José Andrés

El magnat nord-americà dona 200 milions de dòlars a dues personalitats famoses per les seves causes benèfiques

Jeff Bezos’ Blue Origin New Shepard Space Vehicle Flies The Billionaire And Other Passengers To Space

Jeff Bezos’ Blue Origin New Shepard Space Vehicle Flies The Billionaire And Other Passengers To Space / JOE RAEDLE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’home més ric del planeta, Jeff Bezos, ha tancat la seva primera aventura espacial amb un anunci totalment inesperat. El magnat nord-americà ha creat un nou guardó per premiar «les persones que uneixen» i que dediquen la seva vida a ajudar els altres. El reconeixement, batejat com a ‘Courage and Civility Award’ i valorat en 100 milions de dòlars, ha sigut entregat aquest mateix dimarts a dues personalitats que, en paraules de Bezos, han «inspirat el món amb les seves accions»: l’activista pels drets civils i advocat Van Jones i el cuiner espanyol José Andrés, famós per les seves campanyes solidàries per alimentar els afectats per catàstrofes naturals.

El guardó ha arribat de manera totalment inesperada. De fet, Bezos n’ha anunciat l’entrega moments abans d’acabar la roda de premsa sobre el vol espacial de Blue Origin. «No sé en què invertiran aquests diners però estic segur que faran moltes coses bones», ha afirmat el magnat nord-americà mentre entregava el reconeixement. Tant Van Jones com José Andrés s’han mostrat visiblement emocionats al rebre el premi, equivalent a 85 milions d’euros. Segons ha anunciat Bezos, els guardonats podran escollir si dedicar els diners a les seves pròpies oenagés o si, per contra, prefereixen donar-lo a altres entitats benèfiques.

Lluita contra la gana

«Estic molt agraït per aquest premi. Aquest premi no pot alimentar el món, però és el principi d’un nou capítol per a nosaltres. Ens permet pensar més enllà del següent desastre natural», ha declarat el cuiner asturià, que des de l’any 2010 ha portat menjar i auxili a diverses poblacions afectades per terratrèmols, tsunamis i huracans. «World Central Kitchen, la meva oenagé, va sorgir d’una idea molt simple però molt poderosa. El menjar pot canviar el món. Un plat de menjar és un plat d’esperança. I un plat de menjar és la manera més efectiva de restaurar vides i comunitats destruïdes», ha comentat el xef des de la base espacial de Blue Origin, a Texas, al costat dels quatre astronautes acabats de tornar a la Terra.

Notícies relacionades

Durant el seu discurs d’agraïment, el cuiner espanyol establert als Estats Units va esmentar que la seva oenagé vol anar molt més enllà en la seva lluita contra la fam global. José Andrés, de fet, ha esmentat la urgent necessitat d’actuar contra la crisi climàtica i l’escassetat alimentària provocada per la crisi ecològica. També ha recordat que la pobresa no només es mesura amb la falta d’aliments, sinó que també afecta coses tan senzilles com no tenir un plat net sobre el qual menjar o una olla neta en la qual cuinar. «Aquests són problemes que encara afecten tres mil milions de persones a tot el món. Sobretot dones», ha recalcat.

Donacions milionàries

No és la primera vegada que Bezos, que actualment ostenta el títol de l’home més ric del món, dona quantitats estratosfèriques a causes benèfiques. Fa just un any, de fet, el magnat va donar 100 milions de dòlars més als bancs d’aliments dels Estats Units per ajudar els ciutadans que, en ple confinament per la pandèmia de Covid-19, quedaven en risc d’exclusió social. Més recentment, Bezos també ha anunciat que destinarà 10.000 milions més a la seva fundació contra la crisi climàtica, el Bezos Earth Fund.