la Corunya

Els tres detinguts com a presumptes autors del crim es coneixien entre ells però no el Samuel

  • Les amigues de la víctima declaren davant la Policia Nacional

  • Els arrestats passaran a disposició judicial entre avui i demà 

  •  Totes les línies d’investigació continuen obertes, inclosa la de l’agressió homòfoba

Els tres detinguts com a presumptes autors del crim es coneixien entre ells però no el Samuel

CARLOS PARDELLAS

3
Es llegeix en minuts

Els tres detinguts pel crim del Samuel com a presumptes autors de la pallissa mortal al jove de Meicende, es coneixien entre ells però no a la víctima, segons va confirmar ahir el delegat del Govern, José Miñones, que va assegurar que totes les línies d’investigació segueixen obertes, inclosa la del crim homòfob.

Els detinguts són dos homes i una donad’entre 20 i 25 anys, de nacionalitat espanyola, veïns de la Corunya, que es coneixien entre ells i sense vinculació amb bandes organitzades.

Miñones, com ja va fer dimarts passat, quan es van produir aquests tres primers arrestos, va assegurar que, en els pròxims dies, se’n realitzaran més, atès que els agents estan analitzant les declaracions obtingudes –aproximadament una vintena de persones han prestat ja declaració en seu policial– i tot el material audiovisual amb què compten, no només de les càmeres de l’entorn del passeig marítim amb l’avinguda de Buenos Aires, sinó també dels mòbils que testimonis han aportat a la investigació.

Un dels arrestats i la noia serien la parella que va tenir la primera topada amb el Samuel i la seva amiga Lina, en què els van increpar perquè pensaven que els estaven gravant amb el mòbil, tot i que la víctima i la seva amiga els van explicar que no, que el que estaven fent era una videotrucada.

L’altre noi seria un altre dels participants en la pallissa mortal, conegut de l’agressor inicial i de la noia, que s’hi va unir per anar contra el Samuel una vegada que un home africà havia aconseguit separar-lo de l’atacant en la primera topada. Juntament amb els detinguts van tornar uns cinc joves més i van agredir el Samuel fins a acabar amb la seva vida, cap a les tres de la matinada de la nit de divendres a dissabte.

Les amigues del Samuel que van estar amb ell durant els fets –una presencialment i una altra a través de videotrucada– van acudir ahir a declarar a Lonzas davant la Policia Nacional per prestar el testimoni dels fets.

En la primera declaració que van fer davant els agents no constaven detalls com que els agressors li haguessin dit «maricon» al Samuel mentre li pegaven ni que ja en la primera interacció amb ell, el primer agressor li hauria dit: «Para de gravar si no vols que et mati, maricon», ja que, en aquell moment, estaven molt nervioses. Aquests detalls els van afegir després, els van fer públics en mitjans de comunicació i també a les xarxes socials, sota l’etiqueta ‘Justícia per al Samuel’, cosa que va provocar una reacció de repulsa per la mort del noi no només a la ciutat, sinó en gairebé tots els ajuntaments gallecs i també a grans ciutats com Madrid, que va omplir les places i també les xarxes socials de missatges per combatre l’odi al col·lectiu LGBTI. Mitjans internacionals s’han fet ressò del crim de Samuel Luiz Muñiz a la Corunya i del moviment ciutadà que clama per justícia.

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, que ahir va estar a Bergondo, va instar ahir a la «prudència», ja que la investigació està encara en marxa i encara no s’han formalitzat totes les detencions i les diligències s’han declarat secretes.

Els tres joves –a l’haver sigut detinguts aquest dimarts– passaran a disposició judicial entre avui i demà, perquè sigui la instructora del cas la que decideixi quines mesures pren contra ells per la seva presumpta participació en la brutal pallissa al Samuel.

Notícies relacionades

Les amigues del Samuel es van mostrar ahir agraïdes a la tasca de la Policia Nacional per intentar aclarir els fets i conèixer quin paper va tenir cadascuna de les persones en la brutal pallissa que va rebre el Samuel i van manifestar el seu desig que la investigació s’acabi aviat, perquè els autors de la seva mort puguin ser jutjats.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va insistir que tota l’amplitud de proves i elements que estan analitzant els investigadors seran les «que al final portaran a la conclusió del mòbil, que és subjacent a l’assassinat del Samuel», i va avançar que hi haurà avenços en els pròxims dies.

Temes:

La Corunya LGTBI