Amenaça a la privacitat

Un laboratori de tests prenatals cedeix les dades de milions de dones a l’exèrcit xinès

  • Una investigació de Reuters destapa que la informació genètica extreta en analítiques de fetus es comparteix amb una empresa vinculada a Pequín

  • Els EUA han alertat que aquestes dades poden suposar un avantatge econòmic i militar per a la Xina, que podria millorar els seus soldats o dissenyar patògens com a armes

Un laboratori de tests prenatals cedeix les dades de milions de dones a l’exèrcit xinès

Thomas Peter

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cedir les teves dades personals pot ser molt més perillós del que sembla. Això és el que han viscut milions de clientes d’un laboratori de tests prenatals que, sense que elles ho sabessin, ha compartit durant anys la seva informació genètica i la dels seus fetus amb una empresa vinculada a l’exèrcit de la Xina. Així ho destapa una investigació de Reuters en un cas que també afecta dones d’Espanya.

No és un cas minoritari, ja que es tracta de BGI Group, una empresa genètica xinesa que comercialitza una de les proves prenatals més populars a tot el món. Un total de 8,4 milions de dones de 52 països (13 a la Unió Europea) les han utilitzat. Aquest test va ser desenvolupat amb l’ajuda dels militars xinesos i ara utilitza les dades obtingudes per investigar els trets de les poblacions de diferents països. Els Estats Units van advertir al març que l’analítica d’aquestes dades amb intel·ligència artificial (IA) pot suposar un avantatge econòmic i militar per a la Xina.

Aquests tests, coneguts com a NIFTY, s’utilitzen en dones embarassades per detectar si el fetusmalalties com la síndrome de Down. Per a això, es prenen mostres genètiques de les criatures en formació i de les mares així com detalls personals com l’altura, el pes i el seu país d’origen, però no el seu nom, segons ha pogut saber Reuters.

Gens com a arma econòmica i militar

Washington creu que, de la mà de l’avenç científic i tecnològic, aquesta informació pot servir perquè Pequín domini el mercat dels productes farmacèutics, perquè dissenyi patògens per atacar els seus rivals i per crear «soldats genèticament millorats». Segons la investigació, l’empresa BGI ha col·laborat amb l’exèrcit xinès investigant com millorar la «qualitat de la població» i combatre malalties dels soldats.

La companyia va assegurar que només emmagatzema dades de ciutadans xinesos, no obstant, Reuters ha comprovat que també ho fa amb milions de pacients a tot el món. Moltes d’aquestes dones van explicar que van firmar una clàusula de consentiment per cedir les seves dades per a investigació científica, però que desconeixien la seva destinació. Tot i així, la investigació no ha trobat que BGI hagi violat els seus acords de privacitat.

Prioritat biotecnològica

Notícies relacionades

La Xina tracta la informació genètica com una qüestió de seguretat nacional. Així ho estableixen les seves lleis, que des del 2015 prohibeixen que investigadors de fora del país puguin accedir a les dades dels seus ciutadans. No obstant, aquesta empresa sí que els ha utilitzat amb superordinadors militars per analitzar l’impacte de virus en dones xineses així com per estudiar genèticament minories perseguides i reprimides com la població tibetana o la uigur, de qui ja s’emmagatzema la seva informació biomètrica i el seu ADN.

La informació s’emmagatzema en bancs de dades finançats pel Govern xinès. No obstant, BGI ha assegurat que mai ha cedit la informació extreta d’aquests tests a les autoritats del país, que compleix amb els protocols internacionals i que la mateixa companyia «no té accés a dades personals identificables o la capacitat de fer coincidir aquestes dades amb escorcolls personals».