Denúncia de l’ATM

Un treballador del metro de Barcelona va vendre a falsificadors 47 bobines de títols de TMB

Set detinguts per una trama que va obtenir amb còpies falses més d’un milió d’euros

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos han desarticulat un grup criminal especialitzat en la falsificació i venda de títols del transport públic del sistema integrat de l’àrea de Barcelona que hauria comès una estafa de més d’un milió d’euros (1.040.227,50 €). Entre els arrestats, un treballador del metro.

Dilluns passat, en el marc d’un dispositiu policial, es van detenir set persones a Barcelona i Mataró, quatre de nacionalitat equatoriana, una de nacionalitat colombiana i dues de nacionalitat espanyola, que es dedicaven a falsificar i vendre de forma continuada títols de transport públic.

Aquesta investigació va tenir els seus orígens al març arran d’una denúncia del representant legal de l’Autoritat del Transport Metropolitano (ATM), titular del sistema integrat tarifari, que manifestava que havien detectat, entre els mesos de març del 2020 i març del 2021, títols de transport falsificats provinents de TMB.

Caixes fortes de la línia 5

El mètode utilitzat era la sostracció de bobines verges de títols de transport; bobines que es trobaven en caixes fortes ubicades en diferents estacions de la L5 del metro, en el tram que cobreix des de Vall d’Hebron fins a la Sagrera principalment. Aquestes bobines substitueixen les que ja estan a punt d’esgotar-se i que expedeixen els títols legítims que els usuaris compren als diferents terminals dels punts de venda. Cada bobina pot arribar a confeccionar 1.950 títols, que permeten viatjar en diferents mitjans de transport, com metro, autobús, ferrocarril, tramvia o tren.

Un empleat d’atenció al client

Les gestions dels investigadors van permetre identificar un treballador del metro, agent d’Atenció al Client, que sostreia bobines de títols de transport aprofitant les seves funcions de manipulació i substitució d’aquestes a les màquines expenedores.

Aquests objectes eren adquirits per la branca dels falsificadors del grup criminal, que clonaven les targetes simulant títols originals quan gravaven la mateixa informació que aquests al dors del títol i a la banda magnètica.

Gairebé idèntics

Una vegada impresos i tallats, eren gairebé idèntics als títols originals, i es traspassaven als distribuïdors minoristes que, amb ànim de lucre, en feien la distribució fraudulenta per diversos municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i d’altres de pròxims, com és el cas de Mataró, on hi havia un gran mercat de compravenda de títols falsificats. Aquests títols falsificats donaven accés als diferents mitjans de transport, i al ser impresos en suports de paper original, eren molt difícils de detectar a simple vista. La majoria de títols clonats es corresponien amb targetes de títols integrats, tot i que falsificaven targetes de molt més valor, que comprenien diferents zones, o fins i tot títols combinats d’altres operadores, com Renfe, que donaven accés a parcs d’atraccions.

Notícies relacionades

La investigació, finalment, va culminar dilluns passat, 5 de juliol, amb tres entrades judicials a dos domicilis i en un bar de Barcelona.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.