La ‘llei sí és sí’ manté el consentiment com a eix i serà aprovada dimarts

  • Igualtat canvia la redacció del consentiment i aquest s’expressarà en positiu, model que ja segueixen països com Suècia o la Gran Bretanya

La ‘llei sí és sí’ manté el consentiment com a eix i serà aprovada dimarts
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va qüestionar que la llei de llibertat sexual, coneguda com a ’llei sí és sí’, introdueixi en el Codi Penal una definició de consentiment expressa perquè els jutges puguin determinar si un acte de naturalesa sexual és o no agressió, la llei mantindrà el consentiment com a eix de la norma, que serà aprovada pel Consell de Ministres del pròxim dimarts 6 de juliol en segona lectura.

Segons ha informat aquest divendres el Ministeri d’Igualtat, la previsió és que la nova norma «que situa Espanya a l’avantguarda dels drets de les dones a Europa amb una clara perspectiva feminista i de drets humans» comenci al setembre la seva tramitació en el Congrés.

La llei s’inspira en les múltiples i freqüentades protestes feministes que hi va haver als carrers després de la primera sentència de ‘La manada’ dels Sanfermines del 2016, quan l’Audiència de Navarra va condemnar els cinc agressors per abús sexual i no per violació, una sentència que va corregir després el Tribunal Suprem. Els eslògans més repetits del moviment feminista van ser «no és abús, és violació» i «només sí és sí», el nom amb el qual popularment es coneix a la norma.

Canvi en la definició

Si bé, seguint la recomanació del Consell Fiscal, el Govern ha decidit canviar la definició de consentiment i expressar aquest en positiu (i no amb una redacció en negatiu): «Només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en consideració a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona», en línia amb el marcat pel Conveni d’Istanbul en l’article 36.2.

El model de consentiment positiu ha sigut implantat ja en altres països com Suècia o la Gran Bretanya i suposa que quan la llei entri en vigor les víctimes ja no hauran d’acreditar que s’han resistit o que hi ha hagut intimidació o violència. Tot acte sexual sense consentiment serà considerat agressió i desapareixerà, per tant, la tipificació d’abús sexual del Codi Penal.

La llei incorpora, a més, un catàleg d’agreujants específics, entre els quals hi ha les violacions en grup, l’ús d’armes o altres mitjans perillosos.

L’explotació sexual

Notícies relacionades

Així mateix, la norma recupera les penes per als amos dels prostíbuls que el PSOE va despenalitzar el 1995 i que va provocar que a Espanya es multipliquessin els locals de cites. Si bé, segons fonts d’Igualtat, «es perseguirà» només els proxenetes que, de manera habitual i amb ànim de lucre, destinin qualsevol establiment o espai públic o privat per a l’explotació sexual de terceres persones.

Així mateix, preveu la creació de recursos per a les víctimes de totes les violències sexuals tot i que no interposin denúncia, com ja passa amb les víctimes de la violència de gènere. De fet, es crearan centres de crisi 24 hores, per als més grans de 16 anys i cases d’infància o Barnhaus per a l’atenció especialitzada dels menors.