Bojos pel fàrmac

Sis hores de cua per a una vacuna de Pfizer

  • Una jornada de vacunació massiva i sense cita prèvia al Poblenou esgota les existències en mitja hora i registra cues quilomètriques

  • La més matinera ha sigut una jove d’uns vint anys que s’ha presentat al CAP Ramon Turró a les quatre de la matinada

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’ha plantat a les portes del centre d’atenció primària (CAP) Ramon Turró, al districte de Sant Martí, a les quatre de la matinada. Es diu Adriana i aquesta jove d’uns vint anys ha sigut la primera a vacunar-se en una prova pilot d’una vacunació massiva sense cita prèvia a Barcelona. Aquesta iniciativa ja s’havia portat a terme abans en altres localitats, com Girona.

A l’Adriana la seguien uns joves que han empalmat una nit de festa. «Sembla que estiguin venent entrades per a un concert de Justin Bieber», fa broma la Marina, una estudiant de 17 anys que s’ha aixecat a les set del matí per rebre una dosi de la vacuna Pfizer. Les cues feien la volta a l’illa i els carrers limítrofs, i les mil cites per a les mil vacunes que tenien els sanitaris s’han esgotat en mitja hora. Els últims de la fila, sabent que ja no hi havia dosis per ells, seguien passades dues hores. «Segur que hi ha algú que falla», suplicaven.

«Estem rebentats, no podem més, però sabem que l’única sortida a tot això és la vacunació, i per això demanem a la Generalitat fer aquesta marató de vacunació sense cita prèvia», diu la responsable del CAP, Ester Julve, que dimecres va moure cel i terra per fer possible aquesta prova pilot. «Estem ja en una cinquena onada de contagis d’adolescents i ho hem de parar», insisteix la sanitària. L’esdeveniment amb prou feines es va anunciar públicament, però el missatge ha corregut com la pólvora per les xarxes socials. La vacunació massiva estava prevista de deu del matí a deu de la nit. Però en mitja hora han repartit totes les cites. «Dinarem a casa», diu una sanitària.

Estampida a la sortida del metro

Els primers van arribar de matinada. A les vuit, amb unes cues ja importants, es va viure una autèntica estampida. «La gent sortia del metro corrents per agafar lloc a la cua», explica la Valentina, una altra jove que va aconseguir tanda per vacunar-se. Alguns passen l’estona asseguts a les cadires de la platja, d’altres jugant a cartes. Els menors, acompanyats dels pares. L’estampa s’assembla a una cua d’entrades per a una superestrella de la música a l’Estadi Olímpic. Aquesta vegada l’ídol es diu Pfizer, la vacuna contra la Covid-19 que, probablement, doni un respir a tota la societat i permeti als joves un estiu com els d’abans.

«Jo vinc des del Masnou, m’ha trucat un amic a les set del matí i a la mitja hora ja era aquí», diu Marc Gisbert, un noi de 29 anys. A la mà té el tíquet que l’acredita per vacunar-se. «És el més preuat que tinc entre les mans», explica amb un somriure amagat rere la mascareta. «Avui tinc entrades per anar al Canet Rock i la setmana que ve, al Festival Cruïlla. Després de Sant Joan conec moltes persones que s’han hagut d’aïllar. Amb la vacuna aniré més tranquil», comenta. En el seu grup també hi ha Francesc Orriols, de Sabadell. «Tenia hora per vacunar-me a Girona la setmana que ve, però em fa un pal enorme anar fins allà», explica. No obstant, està disposat a vendre la seva cita pel mòdic preu de 150 euros, també aquí hi ha revenda.

Aplaudiments dels grans

Notícies relacionades

Just davant la cua hi ha una residència de gent gran. Alguns dels residents han sortit al carrer per felicitar els joves que s’han carregat de paciència sota un sol que cremava per vacunar-se. «Estic molt contenta i alegre que siguin aquí per vacunar-se, tot i que això ho haurien d’haver muntat abans», diu Magda Giménez, una dona de 83 anys que amb el seu marit van aconseguir vacunar-se a finals de gener. S’acosta a una parella de 26 anys que porta cinc hores de cua per donar-los les gràcies. «Vivim a Sant Just Desvern però jo soc de Mallorca i ella d’Andalusia i no tenim targeta sanitària; això d’avui ens va de meravella», diu el Javi. «Fins que no ens vacunem, no marxem», diu la Marta, asseguda en una cadira de càmping.

Laia Carreras, de 16 anys, s’ha quedat sense cita per vacunar-se. «Hem vingut a les nou i ja estava a rebentar. Però segur que algú se’n va i tenim sort», diu optimista. Davant seu hi ha Ingrid Rovira, una noia de 15 anys que té la cita número mil. Ha arribat a les nou del matí amb els seus pares i gairebé es queda sense vacuna. «No em vull contagiar aquest estiu», respon ansiosa per rebre la Pfizer.