Demanda civil

Un jutge resoldrà si una pròtesi de mama va causar càncer una dona

  • Una dona de Tarragona va morir als 40 anys per un presumpte producte defectuós de la marca Nagor

  • L’Aemps té un estricte protocol clínic per a la detecció de la malaltia associada a aquest tipus d’implants

icoy17915375 mama cirugia plastica161012172810

icoy17915375 mama cirugia plastica161012172810 / ERIC GAILLARD

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Primera Instància de Tarragona ha admès a tràmit una demanda civil per danys i perjudicis per presumpte «producte defectuós» contra el fabricant i distribuïdor de les pròtesis mamàries Nagor a Espanya, l’empresa GC Aesthetics Spain, per la col·locació fa 10 anys d’uns implants de coberta texturada o rugosa que, segons els advocats que firmen l’escrit, va produir a la dona càncer, en concret un limfoma anaplàsic de cèl·lules grans. La pacient va morir l’any passat després de diagnosticar-li la malaltia. La família reclama una indemnització de 362.000 euros. El 2019, l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps) va establir un protocol clínic estricte per a la detecció de la malaltia associada a implants de mama.

Els fets es remunten a l’any 2010, quan A. C .B. , una gaditana establerta a Tarragona, es va sotmetre a una intervenció de cirurgia estètica embellidora de mamoplàstia d’augment amb implantació de pròtesis mamàries de coberta texturada Nagor IMP-MR 300. Des que es va efectuar aquesta operació, van passar uns nou anys sense que la dona tingués complicacions de cap tipus, segons la demanda, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

No obstant, el febrer del 2019, l’afectada va anar al seu metge davant l’aparició d’una tumoració a la mama esquerra, acompanyada d’enrogiment de la pell. Després de nombroses proves mèdiques, es va confirmar el diagnòstic: limfoma anaplàstic de cèl·lules grans, que afecta una gran varietat de teixits, incloent-hi la mama.

Com a conseqüència d’aquesta malaltia, la dona va començar un tractament de quimioteràpia que no va resultar suficient. Davant l’agressivitat del limfoma i els efectes adversos associats, la pacient va ingressar el 7 de maig del 2020 en un hospital a causa d’una insuficiència renal, elevació de paràmetres inflamatoris, així com l’alteració de la coagulació. Al cap de tres dies va ser traslladada a l’uci, on se li va detectar un xoc sèptic per pneumònia amb fallada multiorgànica secundària, cosa que li va causar la mort el 15 de maig del 2020, quan tenia 40 anys.

Causa directa amb la pròtesi

Segons els advocats José Luis Ortiz Miranda i José Aznar Cortijo, que defensen els interessos de la dona morta, el metge especialista en cirurgia plàstica que va elaborar l’informe pericial ha sigut concloent a l’afirmar que la causa directa i «inequívoca» del quadro clínic neoplàstic patit per la damnificada va ser els implants mamaris texturats Nagor IMP-MR 300m que va portar durant gairebé 10 anys.

Notícies relacionades

«En aquesta línia, a més, el pèrit ha indicat que el limfoma que patia era d’origen humà, és a dir, totalment evitable si no s’haguessin utilitzat implants mamaris texturats defectuosos de la marca Nagor. Així doncs, els implants mamaris texturats van donar lloc a una inflamació crònica sobre la càpsula mamària, de manera que el frec continuat va provocar la degeneració cel·lular i la malignització», expliquen els lletrats.

L’empresa demandada, GC Aesthetics, sosté, a través d’un comunicat, que la malaltia que es va diagnosticar a la dona és «molt rara» i que les causes es deuen a «múltiples factors», des de la genètica del pacient, l’historial de salut, els protocols quirúrgics, la textura de l’implant, entre d’altres, tot i que aclareixen que no compten amb informació sobre aquest cas. La companyia al·lega que ha «dissenyat, fabricat, venut i distribuït» implants mamaris d’alta qualitat des de fa 40 anys, que «desenes de milers de dones se n’han beneficiat» i que estan compromesos «amb la seguretat dels pacients i metges».

Temes:

Càncer Dones