Escalfament global
Confirmat el rècord de temperatura a l’Antàrtida: 18,3 graus
El 6 de febrer del 2020 es va registrar la temperatura més alta a l’Antàrtida, 18,3 graus Celsius
L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha reconegut un nou rècord de temperatura màxima per a l’Antàrtida de 18,3 graus Celsius el 6 de febrer del 2020 a l’estació d’Esperanza (Argentina). No obstant, aquesta ha invalidat un rècord de temperatura encara més alta, de 20,75 °C, que es va registrar el 9 de febrer del 2020 en una estació automàtica de monitoratge del permafrost (Brasil) a l’illa Seymour.
Així, el rècord de temperatura a què s’havia arribat anteriorment a la regió antàrtica (la part continental, inclosos el continent i les illes circumdants) va ser de 17,5 °C el 24 de març del 2015, a l’estació d’investigació Esperanza. Però, si es contempla el conjunt de la regió antàrtica –és a dir, tot el gel i la terra situats al sud del paral·lel 60° S–, el rècord se situa en 19,8 °C, un valor registrat a l’illa de Signy el gener de 1982.
Conservar el continent antàrtic
Notícies relacionades«La península antàrtica –l’extrem nord-occidental del continent a prop d’Amèrica del Sud– és una de les zones del planeta en què es registra un ritme més ràpid d’escalfament: gairebé 3 °C en els últims 50 anys. Per tant, aquest nou rècord de temperatura és coherent amb el canvi climàtic que estem observant. L’OMM treballa en col·laboració amb el Sistema del Tractat Antàrtic per ajudar a conservar aquest continent impol·lut», va comentar en un comunicat el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas.
El perquè de les altes temperatures
Un comitè de l’Arxiu de l’OMM de Fenòmens Meteorològics i Climàtics Extrems va portar a terme una àmplia avaluació de la situació meteorològica a la península antàrtica en el moment que es van notificar els rècords. També va determinar l’existència d’un gran sistema d’alta pressió sobre la zona que va crear condicions característiques del föhn (vents descendents de pendent que produeixen un important escalfament de la superfície) i va donar lloc a un escalfament local tant a l’estació Esperanza com a l’illa Seymour. Segons es desprèn d’avaluacions anteriors, aquestes condicions meteorològiques són propícies perquè hi hagi temperatures rècord.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre
- Moda Rosa Clará celebra 30 anys com a referent en vestits de núvia