02 d’abr 2020

Anar al contingut

L'Antàrtida bat un nou rècord de temperatura

L'agència oceànica i atmosfèrica nord-americana calcula que la temperatura mitjana de la superfície de la terra és 1,14 graus més alta que la mitjana registrada en el segle XX

El Periódico

L'Antàrtida bat un nou rècord de temperatura

JOHAN ORDONEZ

Després de registrar-se fa uns dies una temperatura rècord de 18,3 graus centígrads a l’Antàrtida peninsular, una illa antàrtica ha fet miques un altre rècord, a l’arribar a una temperatura de més de 20,75 graus al febrer i superar per primera vegada la barrera dels 20 graus, segons ha declarat aquest dijous l’investigador brasiler Carlos Schaefer.

El nou registre es va obtenir el 9 de febrer a l’illa Seymour, també coneguda com Marambio. «Mai hem vist una temperatura tan alta a l’Antàrtida», ha assegurat Schaefer en una conversa de Whatsapp. L’anterior rècord insular es va registrar a l’illa Signy el 30 de gener de 1982, quan hi va haver una temperatura de 19,8 graus.

No obstant, el científic ha volgut deixar clar que aquestes dades «no són vàlides com a tendència del canvi climàtic». «És només un senyal que una cosa diferent està passant en aquesta regió», ha assegurat.

Davant la península

L’illa Seymour, que allotja una base científica argentina, és una de les illes situades davant la península antàrtica.

El 6 de febrer es va registrar una temperatura rècord de 18,3 graus a la base argentina Esperanza. El rècord anterior de 17,5°C del 24 de març del 2015, segons el Servei Meteorològic Nacional de l’Argentina.

El gener del 2020 va ser el gener més calorós del planeta, per davant el del 2016, segons el servei europeu Copernicus sobre canvi climàtic, així com l’agència oceànica i atmosfèrica nord-americana (NOAA), que ha calculat que la temperatura mitjana de la superfície de la terra és 1,14 graus més alta que la mitjana registrada en el segle XX.