Coronavirus

Els gats poden contagiar-se de Covid-19 al dormir al llit del seu amo

  • Els gats són més susceptibles que els gossos a infectar-se amb el virus

Els gats poden contagiar-se de Covid-19 al dormir al llit del seu amo

V. R.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les persones que tenen Covid-19 la transmeten amb freqüència a les seves mascotes i els gats que dormen al llit amb els seus amos «sembla que corren un risc especial d’infecció», suggereix un estudi presentat al Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses. Investigacions prèvies han demostrat que gats i gossos poden contagiar-se de Covid-19 a través dels seus amos, però no estava clar fins a quin punt eren susceptibles i què augmentava, en el seu cas, les possibilitats de ser afectats pel virus.

Per respondre a aquestes preguntes, un equip de la Universitat de Guelph (Canadà) va estudiar gossos i gats amb amos que havien passat la Covid-19 i animals de refugis i altres que viuen al carrer. L’equip va fer proves d’anticossos, que són un signe d’infecció prèvia, a 48 gats i 54 gossos de 77 llars, també a 75 procedents de refugis i a 75 gats de carrer que havien sigut atesos en clíniques veterinàries. En el cas dels animals que viuen en una casa, els propietaris van respondre a un qüestionari sobre com interactuaven amb les mascotes. Quant temps passaven amb elles al dia, si els acariciaven i besaven, si deixaven que els llepessin la cara, que s’asseguessin a la seva falda o que dormissin al llit. El qüestionari també s’interessava per si els animals havien estat malalts i quina mena de símptomes presentaven.

Notícies relacionades

D’aquests animals, el 67% dels gats i el 43% dels gossos van donar positiu en la prova d’anticossos en comparació amb un 9% dels de refugi i un 3% dels felins de carrer. Els gossos que havien passat la Covid-19 van tenir símptomes lleus que van desaparèixer en poc temps; quant als gats, la situació va ser similar, tot i que tres van patir casos greus. La quantitat de temps que un propietari passa amb el seu gos i el tipus de contacte que té amb ell no augmenten la possibilitat que l’animal s’infecti. No obstant, els gats que passin més temps amb els amos «sembla que tenen un risc més gran d’infecció» i els que dormen al mateix llit «són més propensos a tenir Covid-19», segons un comunicat del congrés.

Els autors de l’estudi van indicar que la biologia dels gats, inclosos els seus receptors virals, els fa més susceptibles a la Covid-19 que els gossos i són més propensos a dormir a prop de la cara del seu amo, situació que incrementa la seva exposició a qualsevol infecció. La taxa d’infecció més alta en els animals amb amo junt a resultats d’estudis genètics anteriors suggereixen que la via de transmissió «més probable» és la dels humans a les mascotes, no al revés.

Temes:

Gats Coronavirus