Dades de Sanitat

L’ús d’hipnosedants en pandèmia va ser el més gran en cinc anys

La ministra qüestiona si va ser un cas puntual o una tendència a l’alça

L’ús d’hipnosedants en pandèmia va ser el més gran en cinc anys

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

2
Es llegeix en minuts

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha informat aquest dimarts que el 2020, en plena pandèmia, es van facturar a Espanya 18,3 milions d’envasos d’hipnosedants (ansiolítics, hipnòtics i sedants), un 4,2% més que el 2019, i la xifra més elevada dels últims cinc anys.

En una compareixença al Congrés en la Comissió Mixta per a l’Estudi dels Problemes de les Addiccions, Darias ha expressat la «preocupació» del Govern per l’augment del consum d’hipnosedants el 2020, si bé ha dit que el seu Ministeri treballa per saber si es tracta d’una tendència puntual en pandèmia o és una addicció que es consolida amb el temps.

La titular de Sanitat ha plantejat a la comissió una proposta de treball sobre possibles actuacions que permetin optimitzar la utilització dels hipnosedants «amb un pla d’intervenció sobre la prescripció amb la participació de la Direcció General de Cartera, la Comissió Permanent de Farmàcia i el Consell Interterritorial de Salut».

Sobre els analgèsics opioides, Darias ha dit que el 15% de la població espanyola, de 15 a 64 anys, reconeix haver consumit algun tipus d’aquestes substàncies «amb o sense recepta» i amb prevalença més gran en dones que en homes. Per això, Darias ha avançat als diputats i senadors de la Comissió Mixta que el Govern treballa en un pla d’optimització de la utilització d’analgèsics opioides on també es podria incloure als hipnosedants.

Notícies relacionades

Aquest pla, ha dit, pivotaria entorn d’una sèrie d’eixos: optimitzar la prescripció, prevenir l’addicció i fomentar el seguiment fàrmac terapèutic, millorar la comunicació als pacients i que sàpiguen la dependència que porta, la vigilància i seguiment del consum, a més d’establir criteris comuns de detecció precoç. A més, la ministra ha recordat que ja s’està elaborant la nova estratègia nacional d’addiccions de cara a l’any 2024, en la qual s’inclou el pla d’acció 2021-2024, en el qual s’aposta per reforçar i ampliar les capacitats estratègiques del Sistema Nacional de Salut (SNS) en l’àmbit preventiu, assistencial i d’equitat i cohesió.

Dit això, la ministra ha cridat l’atenció sobre el problema del consum d’alcohol en els joves, on en els últims anys s’ha produït un «notable increment» de la ingesta de begudes alcohòliques, i ha recordat que ja hi ha un camí legislatiu «recorregut», per la qual cosa ha proposat al Congrés dels Diputats continuar recorrent-lo a través del debat i anàlisi de més iniciatives.