A partir del dia 26

Espanya, sense mascaretes obligatòries a l’aire lliure: ¿i ara què?

  • A partir d’aquest dissabte, la normativa permet prescindir d’aquesta peça en espais oberts on es pugui mantenir la distància de seguretat

  • Els experts apel·len a la responsabilitat i a la prudència fins que s’aconsegueixi la immunitat de grup davant el coronavirus

A1-115861559.JPG

A1-115861559.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Espanya es prepara per canviar la seva relació amb un dels símbols més emblemàtics de la pandèmia: les mascaretes. A partir d’avui, l’ús d’aquestes peces sanitàries ja no serà obligatori en espais a l’aire lliure on es pugui mantenir un metre i mig de distància interpersonal. Tot i així continuarà sent obligatori portar una mascareta a sobre per tapar-se nas i boca a tots els altres espais d’interacció social, tant en interiors com en exteriors amb aglomeracions, ja que el virus continua circulant pel planeta i el risc de contagi segueix existint. Així que aquest dissabte no diem adeu a les mascaretes, només deixem la porta oberta per relaxar-ne l’ús als espais on el risc de contagi és més baix.

Molts s’estaran preguntant quins escenaris podria obrir el canvi en l’ús de les mascaretes. És a dir, ¿ara què? El missatge, adverteixen els experts, continua sent el mateix. «Calma, paciència i prudència», com des de fa mesos reivindica l’epidemiòleg Amós García Rojas, president de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV). «És important enviar un missatge positiu a la població, però atenció, perquè el fet de treure’s les mascaretes pot generar una falsa sensació de seguretat. Però la pandèmia no ha acabat», afegeix l’epidemiòleg en declaracions a aquest diari. 

«Treure’s les mascaretes pot generar una falsa sensació de seguretat. Però la pandèmia no ha acabat»

Amós García Rojo, president de l’Associació Espanyola de Vacunologia

Amós apunta dos aspectes clau a tenir en compte per a les pròximes setmanes i mesos. Primer, que el percentatge de població completament vacunada continua estant lluny de l’horitzó de la immunitat de grup. En aquests moments, segons dades del Ministeri de Sanitat, al voltant d’un 35% de la població espanyola té les dues dosis necessàries per forjar la immunitat i un 56% ha rebut almenys una punxada contra el virus. «Seria convenient relaxar l’ús de mascaretes quan almenys el 50% o el 60% de la població ja tingui dues dosis», valora l’expert. En aquesta mateixa línia, cinc científics interpel·lats per aquest diari fa unes setmanes també van apuntar que es necessita una incidència molt més baixa i unes taxes de vacunació bastant més altes per alleujar les mesures preventives.

El segon factor que determinarà l’evolució de les pròximes setmanes és la irrupció de la variant delta, que podria trastocar la millora epidemiològica d’aquests últims temps. Aquest llinatge, detectat per primera vegada a l’Índia, ha demostrat ser més contagiós i esmunyedís davant les primeres dosis (de fet, s’estima que només té una efectivitat del 30% en població amb una sola punxada). Diversos experts estimen que en només unes setmanes aquesta variant es podria convertir en la predominant a Espanya. Per això, segons els experts, s’ha de continuar apostant per la prudència. 

«No podem descartar un augment de casos»

«Anem pel bon camí, però encara és aviat per parlar del final d’una etapa», assenyala Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc-UPC). «Hi continua havent molta gent susceptible al contagi i si relaxem totes les mesures no podem descartar que hi torni a haver un augment de casos», comenta el biofísic. López Codina, de fet, assenyala que en l’última setmana Catalunya ha viscut un augment del 10% en els contagis de Covid-19. La majoria, centrats a la ciutat de Barcelona. La situació es repeteix a Santa Cruz de Tenerife i municipis de Màlaga, Còrdova, Huelva i Granada. Però també en països com el Regne Unit o Portugal.

«Anem pel bon camí però encara és aviat per parlar del final d’una etapa»

Daniel López Codina, biofísic del BIOCOMSC

En una entrevista a aquest diari, el científic recorda que les taxes d’incidència que detectem ara no s’interpreten de la mateixa manera que fa tan sols un any. «Gran part de la població susceptible d’emmalaltir greument per Covid-19 està vacunada o en procés. Això significa que, tot i que augmentin els casos, difícilment aquest creixement es veurà reflectit en hospitals i ucis com fins ara», comenta l’expert amb referència als ciutadans de més de 40 anys. «Ara hem de transmetre un missatge a la gent jove perquè disfrutin amb intel·ligència de la nova normalitat», comenta el biofísic.

López Codina destaca tres factors més a tenir en compte de cara a les pròximes setmanes. Primer; els joves també poden emmalaltir greument de Covid-19. Segon: les vacunes no són 100% eficaces, i per tant, hi ha un percentatge de la població vacunada que continua sent susceptible a contraure la malaltia. I tercer: també hi ha ciutadans que per motius diversos de salut no s’han pogut vacunar i depenen de la immunitat de grup per estar protegits. «Tampoc podem oblidar que la pandèmia continua fent estralls pel món. A Sud-amèrica, Rússia i Sud-àfrica hi continuen havent focus d’una magnitud considerable i això dona peu que sorgeixin noves variants», comenta.

Un gest de solidaritat

Notícies relacionades

Després d’un any en què les mascaretes han passat a formar part de la nostra vida, la farmacèutica i divulgadora científica Gemma del Caño envia un missatge d’enhorabona a la població que ha après a conviure correctament amb aquesta peça sanitària. «En general, la gent s’ha esforçat bastant», destaca Del Caño, que s’ha abocat durant tota la pandèmia a resoldre els dubtes de la ciutadania a través de les seves xarxes socials. «Com a lliçó apresa, m’agradaria que ens quedéssim amb la idea que les mascaretes ens protegeixen a nosaltres i als del nostre voltant. És un gest de solidaritat que crec que hauríem de mantenir», reflexiona la divulgadora. «Seria bonic mantenir el costum de posar-se mascareta quan ens trobem malament per evitar contagiar als altres», afegeix sobre el futur d’aquesta peça.

«Seria bonic mantenir el costum de posar-se mascareta quan ens trobem malament per evitar contagiar als altres»

Gemma del Caño, farmacèutica i divulgadora científica

En vigílies que la nova normativa sobre mascaretes entri en vigor, ja són molts els que parlen de guardar-ne sempre una a la butxaca. Sobre això, Del Caño apel·la a la prudència i demana mantenir aquestes peces amb la màxima higiene possible. La divulgadora recorda que cal respectar la vida útil de les mascaretes i guardar-les en llocs nets (com un sobre de paper) quan no les estiguem utilitzant. «No posis excuses. Si entres en un lloc tancat, has de portar-la posada. No fiquis la gent que treballa de cara al públic en el compromís de debatre amb tu. Els és igual que se t’hagi oblidat. No aniries a comprar sense diners, ¿no? Doncs això el mateix», comenta Del Caño.