Qui, on i quan es pot anar sense

Així has d’utilitzar la mascareta a partir d’ara: ¿on és obligatòria?

Així has d’utilitzar la mascareta a partir d’ara: ¿on és obligatòria?

EUROPA PRESS / ÁLEX ZEA

2
Es llegeix en minuts

Espanya entra aquest dissabte al club dels països que han relaxat l’ús de la mascareta en exteriors. No obstant, encara caldrà portar-la en certes ocasions, com quan no hi hagi distància de metre i mig entre no convivents, en espais tancats públics o oberts al públic i als transports.

La reforma de l’article 6 de la llei de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la pandèmia de març passat fa que sigui necessari revisar en quines situacions és obligatòria la mascareta en quines no.

Com a norma general, la mascareta no serà obligatòria a l’aire lliure o espais oberts sempre que es mantingui una distància d’1,5 metres (a menys que anem amb convivents, amb qui no és necessari respectar aquesta distància). En qualsevol cas, les diferents casuístiques les ha de definir encara la Ponència d’Alertes i Plans de Preparació i Resposta (dependent de la Comissió de Salut Pública), segons es vagin presentant.

Per això caldrà portar una mascareta sempre a sobre per posar-se-la en les situacions que es puguin presentar i en les quals sigui obligatori portar-la.

Aquí pots consultar una guia sobre l’ús de les mascaretes a partir de dissabte:

¿ON L’HE DE CONTINUAR UTILITZANT?

– En espais tancats públics –com un cine– o espais tancats oberts al públic –supermercat o farmàcia–.

– Transport aeri i marítim –amb l’excepció de les embarcacions esmentades anteriorment–, autobús, ferrocarril i telefèric, incloent-hi andanes i estacions. També en el transport públic i al cotxe si viatges amb no convivents.

– En esdeveniments multitudinaris que se celebrin amb el públic dret.

– Als estadis de futbol l’aforament dels quals no permeti guardar la distància i en pavellons de bàsquet.

¿ON ME LA PUC TREURE?

– En exteriors en els quals puguis guardar 1,5 metres de distància de seguretat amb persones amb qui no convisquis. Però hauràs de posar-te-la si hi ha aglomeracions.

– Si ets resident d’un centre de gent gran o de persones amb discapacitat en el qual estan completament vacunats el 80% dels usuaris. Treballadors i visites l’han d’utilitzar encara.

– També si ets un treballador essencial a les dependències en les quals desenvolupes el teu treball –per exemple, un parc de bombers– i si el 80% dels teus companys està vacunat amb la pauta completa.

– Camarots de vaixells o embarcacions; com a novetat, també podràs ser a la coberta i no portar-la si pots mantenir la distància interpersonal.

Notícies relacionades

– En esdeveniments multitudinaris com concerts en els quals el públic estigui assegut en seients separats per 1,5 metres.

– Si tens alguna afecció o malaltia que desaconsella que la portis.