Meteorologia

Catalunya està en alerta per fortes tempestes i pluja intensa

  • L’Aemet pronostica per als pròxims dies la presència d’una DANA (depressió en nivells alts)

  • Divendres tornarà a lluir el sol, amb previsió de pluges al nord-oest català, i dissabte les pluges i la boira s’estendran

Catalunya està en alerta per fortes tempestes i pluja intensa

twitter Bombers

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El temps es complica de cara al cap de setmana amb un descens de les temperatures i pluges que ja han començat aquest dijous a Catalunya i València. Protecció Civil ha activat el pla Inuncat en fase d’alerta a les Terres de l’Ebre, Tarragona, Lleida, Catalunya Central, l’Alt Pirineu i l’Aran.

Posteriorment, i a mesura que ha anat avançant la jornada de pluges, ha augmentat la durada de l’alerta fins a la matinada d’aquest divendres.

Els bombers de Catalunya han atès en una hora 25 avisos per pluges –tot i que només 14 han necessitat la presència dels efectius– sobretot per petites inundacions i per caigudes d’arbres.

A més, un cop d’aire ha arrencat una teulada a La Llacuna, i ha ferit una persona. A més, el fort vent ha arrencant diverses connexions de servei elèctriques, per la qual cosa els bombers han donat avís a la companyia elèctrica.

Més de la meitat del país ha estat aquest dijous en alerta meteorològica per risc de tempestes fortes acompanyades de vent i calamarsa i previsió d’intenses pluges. En alguns punts s’han arribat a acumular fins a 30 litres per metre quadrat.

Xàfecs i tempestes fortes i amb calamarsa

També aquest divendres estarà marcat per xàfecs i tempestes localment fortes i amb calamarsa a Extremadura, altiplà Nord, area Cantàbrica, alt Ebre i interior de Galícia, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En concret, en risc per precipitacions estaran Astúries, Galícia, Cantàbria, Navarra, Biscaia, Guipúscoa, La Rioja, Càceres, Burgos, Lleó, Palència i Sòria. A totes elles, s’esperen precipitacions de fins a 15 litres per metre quadrat en una hora.

A més, per tempestes s’activaran els avisos a Astúries, Lleó, Burgos, Palència, Sòria, Ourense, Pontevedra, Cantàbria i Guipúscoa. Moltes d’aquestes tempestes poden anar acompanyades de calamarsa i ratxes de vent fortes.

Cap de setmana tempestuós a Catalunya

En l’última setmana de primavera augmentarà la inestabilitat atmosfèrica, amb presència tempestes i pluges a Catalunya a final de setmana, i a partir d’aquest dimecres se suavitzarà la calor perquè s’espera una baixada general de les temperatures, que no es recuperaran fins al pròxim cap de setmana, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Aquest dimecres s’han registrat màximes de 35 graus en punts com Artés (Bages) i Girona.

Així mateix, les previsions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) apunten que en els pròxims dies la presència d’una DANA (depressió en nivells alts) a l’oest de la península faran que la inestabilitat atmosfèrica segueixi, i fins i tot que s’incrementi. Aquest divendres hi ha un 25% de tempestes i pluges a Catalunya i València; dissabte, un 55%; i diumenge, un 30%. D’aquesta manera, l’ambient serà una mica més fresc que en els últims dies.

Notícies relacionades

El temps a Catalunya aquest dijous, segons Meteocat, ha sigut el més inestable de tota la setmana a causa de l’aproximació d’un front que portarà els xàfecs i tempestes a moltes zones de la comunitat.

Divendres tornarà a lluir el sol, amb previsió de pluges al nord-oest de Catalunya i dissabte les pluges i la boira s’estendran per més zones del territori català.