Reaccions

Catalunya saluda el final de les mascaretes però retreu a Sánchez que no ho digués en comissió

Castella i Lleó també lamenta l’anunci al marge de les comunitats

Andalusia «continuarà recomanant» la mascareta malgrat l’anunci de Sánchez per «tapar els indults»

Catalunya saluda el final de les mascaretes però retreu a Sánchez que no ho digués en comissió

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

Aquest dilluns, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s’ha manifestat partidari de retirar la mascareta en espais oberts i en determinades condicions, com serien caminar sol, amb convivents o amb un grup reduït de vacunats. Per això, després de l’anunci de Pedro Sánchez de retirar la seva obligatorietat a partir del 26 de juny, Salut ha aplaudit aquesta decisió, tot i que des de Salut han criticat al president que no ho hagués comunicat en alguna de les comissions tècniques que es porten a terme.

Des de la Conselleria han recordat que s’havia insistit en el tema en diferents comissions de treball. «Hauríem agraït que l’anunci de Pedro Sanchez s’hagués comunicat prèviament en algunes d’aquestes comissions tècniques i de coordinació. Fins ara teníem esborranys tècnics encara no discutits en aquestes comissions», han explicat.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas ha recordat que era una demanda en la qual havia insistit Catalunya en les últimes reunions de la Comissió de Salut i del Consell Interterritorial. Cabezas ha indicat que encara no coneixen amb precisió possibles condicions de la retirada de mascareta a l’exterior, si és que n’hi ha: «Estem pendents que el Ministeri de Sanitat ens comuniqui el plantejament», ha afirmat.

En aquest sentit, ha apuntat que caldrà concretar si la retirada de la mascareta a l’espai públic de forma genèrica també seria traslladable a terrasses de les discoteques, en les quals de moment és obligatori el seu ús mentre no es consumeixi quan reobri l’oci nocturn, la matinada de dilluns vinent

Més reaccions

En una línia similar s’han pronunciat des de Castella i Lleó. La consellera de Sanitat, Verónica Casado, ha assenyalat que li hauria «encantat» saber-ho abans. «M’hauria encantat saber-ho abans i m’hauria encantat que l’òrgan on s’han de debatre aquestes coses, ho hagués dirimit primer en la Comissió de Salut Pública i segon, en el Consell Interterritorial», ha expressat Casado.

Notícies relacionades

De fet, ha informat que en l’últim Consell Interterritorial ella mateixa va demanar que totes les comunitats autònomes tinguessin la mateixa postura sobre aquest extrem: «I no em van contestar, i ara bé, doncs resulta que el 26, doncs res», ha comentat. «No estem en una situació de nova normalitat», ha afirmat, i la situació a les comunitats autònomes «és diferent», per la qual cosa ha demanat «molta prudència».

Andalusia, per la seva part, «continuarà recomanant» la mascareta malgrat l’anunci de Sánchez per «tapar els indults». Ho ha dit el vicepresident de la Junta, Juan Marín (Cs), que ha criticat que la decisió de relaxar l’ús de les mascaretes «ha sigut una mesura que, una vegada més, ha pres de manera unilateral el Govern d’Espanya sense comptar amb la situació sanitària que hi ha en cada comunitat autònoma». Marín ha considerat que «sempre és una bona notícia que d’una vegada per totes puguem anar deixant d’utilitzar la mascareta», però ha criticat que l’anunci pugui ser «una cortina de fum als indults» que el president del Govern «vol atorgar aquesta mateixa setmana» als presos independentistes.