Reorganització

Salut destina vuit milions al pla d’estiu i mantindrà el ritme de vacunació

Els recursos assistencials es reduiran en un 10%, un impacte que es produirà sobretot en hospitals

Salut destina vuit milions al pla d’estiu i mantindrà el ritme de vacunació

Àngel García

2
Es llegeix en minuts

El Departament de Salut destinarà prop de 8 milions al pla d’estiu per reforçar recursos en un moment de vacances també per al personal sanitari i en el qual es reduirà un 10% els recursos assistencials, si bé es mantindrà un ritme «fort» de vacunació contra la Covid per administrar totes les dosis que arribin a Catalunya.

Així ho han explicat la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una roda de premsa per presentar la campanya del pla d’estiu.

Cabezas ha destacat que aquest juliol i agost ens hem de «protegir-nos com mai», no només de la calor cada vegada més sufocant, sinó també perquè és l’«estiu de la vacuna» contra la Covid. En aquest sentit, i davant l’ampliació progressiva a edats més joves, ha animat a tothom a immunitzar-se quan li arribi el torn i a completar la pauta, perquè és la manera d’evitar casos greus amb l’increment de la variant delta del coronavirus.

Ritme menys intens

La secretària de Salut Pública ha garantit que al juliol i l’agost es mantindrà «un ritme fort de vacunació», tot i que no serà tan intens com al juny ja que estima que Catalunya passarà de rebre les actuals xifres rècord de 530.000 dosis setmanals a reduir en «100.000 o 200.000» les quantitats en els pròxims dos mesos.

Malgrat que el personal d’infermeria farà vacances d’estiu, com és habitual, Cabezas ha assegurat que mantindran la política d’injectar «totes les dosis que arribin», amb l’objectiu d’arribar al 70% de la població immunitzada entorn del setembre.

Per la seva banda, Craywinckel ha destacat que destinaran prop de 8 milions d’euros a la campanya d’estiu (l’any passat van ser 5 milions), tot i que no ha concretat les xifres de personal, incorporacions o quant es destinarà a hores extra.

Recursos humans

Això sí, ha recordat que ja s’han incorporat recursos humans durant la pandèmia i que aquests continuaran durant el període vacacional.

Després d’any i mig de pandèmia, Craywinckel ha destacat que cal donar «descans» als professionals de la sanitat a l’estiu, però ha garantit que, a través de la «reorganització» de la feina a cada centre, es continuarà oferint el servei assistencial, amb només una petita reducció d’aquest.

Segons la responsable de CatSalut, els recursos assistencials es reduiran en un 10%, un impacte que es produirà sobretot en hospitals –on es tancaran quiròfans i altres serveis en funció de la gestió que acordin els mateixos centres– i que en canvi serà molt menor en l’atenció primària, que operarà al 99%.

Notícies relacionades

Per a la campanya d’estiu, el Departament de Salut ha elaborat cartells i material audiovisual per incidir en la necessitat de protegir-se de la calor: recomana hidratació constant, ús de crema solar, evitar sortir al carrer en les hores de més insolació i, en la mesura possible, mantenir condicions de refrigeració, natural o artificial, als domicilis.

De cara a la revetlla de Sant Joan ha demanat precaució amb les fogueres i petards, i ha recordat que el gel hidroalcohòlic i les mascaretes són material inflamable.