Crisi sanitària

Nova York aixeca la majoria de les restriccions de la pandèmia

  • El governador anuncia la mesura després de superar el 70% de població adulta amb almenys una dosi de la vacuna

  • La decisió arriba el mateix dia en què el nombre de morts per Covid-19 als EUA supera els 600.000

Nova York aixeca la majoria de les restriccions de la pandèmia
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Aquest dilluns a la nit al cel de Nova York hi haurà focs artificials i l’Empire State, el One World Trade Center, l’estació de Grand Central o, al nord de l’estat, les cascades del Niàgara, es tenyiran de blau i or. Són els esclats amb els quals la ciutat i l’estat marcaran una fita en la lluita contra la pandèmia de coronavirus, un que permet veure l’anhelada llum al final del túnel: s’ha arribat al 70% de població adulta que ha rebut almenys una dosi de les vacunes, una marca que ha permès al governador, Andrew Cuomo, anunciar l’aixecament de pràcticament totes les mesures restrictives que es continuaven aplicant a negocis i reunions socials per contenir la propagació del virus.

L’aixecament d’aquestes mesures té efecte immediat. Això significa que els restaurants ja no han de mantenir les taules als seus interiors a la fins ara imposada distància de sis peus (1,8 metres), que els cines poden tornar a vendre l’aforament complet, que ja no s’imposaran estrictes protocols de desinfecció als gimnasos, que perruqueries i salons de bellesa no hauran de recopilar la informació de contacte dels seus clients o que es podrà entrar en edificis sense prendre la temperatura, tot i que els negocis privats poden optar per mantenir voluntàriament algunes mesures.

L’estat, a més, continuarà adherint-se a les directrius dels Centres de Control i Prevenció de Malalties, que recomanen als no vacunats continuar portant mascareta en interiors o mantenir distància de seguretat, i deixa en vigor mesures preventives en llocs com escoles, transport públic, centres mèdics, refugis per a persones sense llar i presons.

600.000 morts als EUA

Notícies relacionades

«Aquest és un moment transcendental. Podem tornar a la vida com la coneixíem», ha dit Cuomo al realitzar l’anunci, que ha arribat el mateix dia en què els EUA han superat els 600.000 morts per la pandèmia segons les dades de la Universitat John Hopkins.

 14 estats més i el Districte de Colúmbia han arribat a la mateixa meta del 70% (Vermont lidera amb el 84%) i la decisió del governador novaiorquès afecta tot l’estat, tot i que en algunes parts, incloent-hi zones de la ciutat de Nova York, els números són pitjors. A l’urbs el percentatge d’adults amb almenys una dosi del sèrum està en el 65% (54% quan s’inclou menors de 18 anys), i els barris del Bronx i Brooklyn tenen els números més baixos.