Commoció a Tenerife

El cas d’Anna i Olivia podria continuar obert 20 anys si no apareix el cos de Gimeno

  • El vaixell ‘Ángeles Alvariño’ va reprendre ahir la seva inspecció des de primeres hores de la tarda, després de mantenir-se dos dies atracat per reparar un problema tècnic

3
Es llegeix en minuts

El vaixell de l’Institut Español d’Oceanografia Ángeles Alvariño prolongarà fins demà passat el rastreig a la recerca de Tomás Gimeno i la seva filla d’un any, Anna. Així ho va anunciar el delegat del Govern a les Canàries, Anselmo Pestana.

El delegat va assenyalar que aquest barco oceanogràfic finalitzaria aquest dijous «una gairebé tercera pròrroga del seu treball a les Canàries» en el marc de la investigació judicial oberta després del presumpte segrest i assassinat de les nenes per part del seu pare, Tomás Gimeno, i que ha permès trobar fins al moment el cadàver d’Olivia, la més gran. La tripulació i els investigadors de la referida embarcació van abandonar el Dic Sud del port de Santa Cruz de Tenerife a les 14.30 hores d’ahir en direcció a la zona habitual d’inspecció, situada a diverses milles de la costa de la capital de l’illa.

El vaixell va estar al voltant de 48 hores atracat a l’esmentat moll (des de dissabte fins ahir), després de 14 dies seguits de treball intensiu i continuat, el qual va permetre la localització del cadàver d’Olivia, així com una ampolla de busseig i un edredó nòrdic propietat de Tomás Gimeno.

El robot no tripulat submarí Liropus amb el que està equipat el barco Ángeles Alvariño va patir ahir a la tarda una nova fallada tècnica, fet pel qual la tripulació de l’embarcació es va plantejar per un moment tornar al port de Santa Cruz de Tenerife per intentar reparar el problema. El contratemps es va registrar poques hores després que el vaixell reprengués la seva tasca d’anàlisi del fons submarí. Però poc després es va comunicar que l’incident s’havia resolt.

Aquest cas podria allargar-se 20 anys si no apareix el cos del pare, segons van confirmar a Efe fonts judicials. El temps de prescripció d’un delicte d’assassinat és de 20 anys en el supòsit que la pena que s’imposi o demani per a un acusat sigui de 15 anys o més. L’autoritat judicial pot decretar l’arxiu provisional de la causa, mentre no hi hagi novetats i, en cas d’haver-n’hi, podria reobrir-la.

Notícies relacionades

I perquè una persona desapareguda sigui declarada oficialment morta han de transcórrer deu anys des que es tinguessin les últimes notícies de la mateixa. La declaració de mort d’algú desaparegut té efectes en la successió de béns. En l’assumpte de Tomás Gimeno i la seva filla Anna, la magistrada del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Güímar va declarar la seva pèrdua de competència en la causa en favor del Jutjat de violència sobre la dona de Santa Cruz de Tenerife, el partit en el qual resideix la mare de les petites.

La història de Ángeles Alvariño

Ángeles Alvariño, que dona nom al vaixell que busca la petita Anna, va néixer un 3 d’octubre de 1916 a Serantes, un petit poble de Galícia. El 1934 es va traslladar a Madrid per estudiar Ciències Naturals però, per la Guerra Civil, es van tancar les aules i va tornar a Galícia. Va poder continuar els seus estudis després de la guerra i es va llicenciar el 1941. Després d’anys com a professora d’institut se’n va anar a Madrid amb el seu marit, que era militar i havia sigut destinat a l’Institut Español d’Oceanografia (IEO), on ella es va incorporar com a becària als 34 anys. Dos anys després va aconseguir una plaça de biòloga al Centre Oceanogràfic de Vigo. Trabajó al Regne Unit i EUA i va descriure 22 noves espècies planctòniques per a la ciència. Va morir el 2005.