Davant el Tribunal Constituciónal

El Govern basarà el seu recurs contra la llei de lloguers en el Consell de Garanties Estatutàries

  • L’organisme va concloure l’agost passat que bona part de la norma no casava amb la Constitució i l’Estatut

  • L’Executiu central impugnarà dimarts el text català i demanarà la seva suspensió fins que els magistrats resolguin

El Govern basarà el seu recurs contra la llei de lloguers en el Consell de Garanties Estatutàries
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El recurs del Govern davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la llei catalana de lloguer, avançat dijous per aquest diari, ja no té marxa enrere. S’aprovarà dimarts vinent en Consell de Ministres, expliquen fonts de l’Executiu. A la Moncloa, no obstant, rebutgen que la impugnació es degui a motius ideològics, o a un desig de limitar sense més ni més la capacitat d’acció de la Generalitat. De fet, les mateixes fonts expliquen que el recurs es basarà majoritàriament en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. 

L’agost de l’any passat, arran d’una petició del PP i Ciutadans, l’organisme que vetlla perquè les normes del Parlament s’ajustin a l’Estatut i la Constitució va emetre un informe contra la norma catalana, que fixa límits en els lloguers. Per unanimitat, el dictamen, que no és vinculant, va concloure que una bona part del seu contingut era incompatible amb les dues lleis fonamentals. El que farà ara el Govern central és calcar pràcticament aquest escrit per argumentar davant el TC que la norma, que amb la mateixa presentació del recurs quedarà suspesa, ha de ser declarada nul·la. 

Notícies relacionades

Alhora, continuen les negociacions entre el PSOE i Unides Podem per crear una norma estatal sobre els lloguers. Si fos aprovada, substituiria la llei catalana. Però res, segons fonts de la part socialista de la coalició, fa preveure que l’acord hagi de ser imminent. Les posicions segueixen enverinades, amb Podem sent partidari de limitar els preus i el PSOE rebutjant una mesura d’aquest tipus

La invasió de competències

En el seu dictamen, el Consell, format per juristes proposats per partits independentistes i no independentistes, va assenyalar que la norma catalana era contrària a l’Estatut i la Constitució, per invasió de competències. La Generalitat, en canvi, sempre ha argumentat que no existia tal vulneració, al basar-se en el Codi Civil català. En concret, l’informe de l’organisme conclou que 11 dels 15 articles i 7 de les 14 disposicions de la llei no tenen empara ni en la Carta Magna ni en l’Estatut. El Consell va observar incompatibilitats en els articles que permeten calcular rendes inicials, preus de referència i repartiment de despeses, entre d’altres. A això s’agafarà l’Executiu en el seu recurs, que ja ha despertat una forta controvèrsia a Catalunya, amb el Sindicat de Llogateres organitzant mobilitzacions en contra de la impugnació. Els aliats tradicionals del Govern en el Congrés, i també Unides Podem, ja han anunciat que no comparteixen la decisió de recórrer.