Dues dones de la marxa ultra del 12-O

Multes pioneres al País Valencià per exhibir símbols franquistes i nazis

Es tracta de sancions imposades en aplicació d’aquesta llei de memòria democràtica

Un momento de la marcha convocada por el partido de extrema derecha España 2000 en el barrio de Benimaclet de Valencia

Un momento de la marcha convocada por el partido de extrema derecha España 2000 en el barrio de Benimaclet de Valencia / Jorge Gil

1
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha resolt dos dels expedients tramitats per la marxa ultradretana del 12 d’octubre passat a Benimaclet i ha imposat unes multes de 4.000 euros a dos participants de la convocatòria d’Espanya el 2000 –totes dues dones– que va recórrer els carrers del barri de València amb torxes, exhibint simbologia franquista i salutacions feixistes, segons ha avançat TV3 i confirmen a aquest diari fonts del departament dirigit per Rosa Pérez.

Al novembre, la Conselleria va obrir un expedient a tres persones arran d’una denúncia presentada per la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica que advertia que els participants de la manifestació van utilitzar simbologia nazi, la bandera espanyola amb l’escut franquista, la bandera de la falange, salutacions feixistes i torxes.

Notícies relacionades

En aplicació de la llei, aquestes actituds suposarien una infracció greu de la llei autonòmica de memòria democràtica, que preveu sancions d’entre 2.000 i 10.000 euros. Per ara, la Conselleria ha interposat dues multes per exhibició de banderes franquistes. Es tracta de sancions pioneres en aplicació d’una normativa autonòmica que castiga l’enaltiment de la dictadura.

Les presumptes responsables dels fets són molt conegudes en el món de la ultradreta: totes dues procedeixen de Catalunya i han mantingut vincles amb Vox. Una d’aquestes, lligada a la Fundació Francisco Franco, va ser detinguda en la desarticulació d’una presumpta trama de carnets de conduir falsos recentment. Les dues van poder ser identificades amb la col·laboració veïnal. La Conselleria també va requerir la Delegació del Govern al País Valencià documentació recollida per la policia durant la manifestació.