Protesta a la capital catalana

El col·lectiu LGTBI exigeix el combat institucional contra les agressions homòfobes

Concentració a Barcelona després de registrar-se tres atacs durant el cap de setmana passat

Protesta contra las agresiones homófobas convocado por la Plataforma LGTBI

Protesta contra las agresiones homófobas convocado por la Plataforma LGTBI / JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Una parella gai va ser atacada per un grup de persones al parc de la Ciutadella, a Barcelona, el 20 de febrer passat. Poc abans, el 8 del mateix mes, una noia trans va ser agredida, insultada i amenaçada al metro de la capital catalana. El 10 de març, una parella de lesbianes va rebre insults per part de veïns a Sant Feliu de Llobregat. Són només algunes de les 77 agressions que l’Observatori contra l’Homofòbia ha detectat a Catalunya des que va començar el 2021.

El 2020 les incidències registrades van ser 189. No són tots atacs físics: alguns es produeixen a les xarxes socials, o consisteixen en el fet que la treballadora d’una immobiliària es negui a ensenyar un pis als seus clients quan descobreix que són gais. A Barcelona hi ha hagut 21 agressions homòfobes des de començament d’any. El 2020 se’n van denunciar 60 i durant el 2019, 50.

Són xifres globals, rere les quals hi ha una realitat diària que la setmana passada va ser especialment dura: els dies 29 i 30 de maig hi va haver tres agressions homòfobes a Barcelona. Barcelona La més greu va tenir lloc dissabte a la nit a la platja, quan quatre homes van patir contusions i lesions, en un atac molt violent que a una de les víctimes li va causar una fractura de mandíbula i la destrossa de part de la dentadura. Els altres dos atacs van tenir lloc a Gràcia i a l’entorn de l’Auditori.

Acte de protesta

Pels últims atacs, i perquè el fenomen no s’atura, l’Observatori i la Plafatorma LGTBIcat van convocar una concentració que ha reunit aquest dissabte, a la superilla de Sant Antoni, prop de 300 persones que han condemnat els fets i han demanat que s’abordin aquestes situacions. En l’acte s’ha llegit un manifest que recorda que sis anys després que s’aprovés al Parlament la llei 11/2014 per garantir els drets LGTBI no hi ha un règim sancionador.

El portaveu de l’observatori, Eugeni Rodríguez, ha proclamat: «No podem deixar que l’excepcionalitat sigui normal. M’agradaria que les administracions públiques, que són les que hi tenen l’obligació, ho gestionin correctament. No podem posar un policia a cada persona, però m’agradaria un canvi de paradigma. Necessitem un pressupost; s’ha de poder ser gai, lesbiana, trans, bisexual i intersexual també a l’últim poble de Lleida».

Notícies relacionades

El president de la plataforma, Manu Peinado, va recalcar com d’important és que les agressions no passin desapercebudes i es visibilitzin. Amb aquesta finalitat, durant l’acte, es van col·locar en un mapa de Catalunya punts que representaven els llocs en què es van produir els fets. «Hem de reclamar que se’ns respecti siguem com siguem. Hem d’exigir respecte. Denunciarem públicament tota la violència», ha afirmat Peinado.

A la concentració hi van ser el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; la consellera de Drets Socials, Violant Cervera; el regidor de Drets de la Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, entre altres responsables polítics de diferents partits: ERC, Junts per Catalunya, Barcelona en Comú i el PSC.

Temes:

LGTBI