Mesures

Sanitat informa les comunitats autònomes que ja estan obligades a complir les restriccions

  • Les normes són vigents «fins que s’aprovi per la ministra l’acabament de la vigència» amb previ acord del Consell Interterritorial

Sanitat informa les comunitats autònomes que ja estan obligades a complir les restriccions

Europa Press / Alejandro Sanz

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha traslladat a les comunitats l’ordre amb les restriccions a l’oci nocturn i hosteler recordant-los que són d’obligat compliment des d’aquest moment fins que la ministra «aprovi l’acabament de la vigència» amb previ acord del Consell Interterritorial.

Així consta en l’ordre firmada per Carolina Darias aquest divendres amb què aprova la declaració d’actuacions coordinades davant la Covid-19 acordada a l’Interterritorial dimecres passat i que, assenyala el document, és recurrible en reposició davant la mateixa ministra o davant el contenciós de l’Audiència Nacional.

Caràcter obligatori

A l’ordre, que es publica al BOE aquest dissabte, el ministeri recorda el seu caràcter obligatori: «La present declaració d’actuacions coordinades obliga totes les comunitats i ciutats amb estatut d’autonomia, amb independència del sentit del seu vot».

A diferència de la proposta inicial que va plantejar a les comunitats dimecres, ja no supedita la vigència de les normes fins que el 70% de la població estigui vacunada, sinó «fins que s’aprovi per la ministra de sanitat l’acabament de la vigència» amb previ acord del Consell Interterritorial.

«La declaració d’actuacions coordinades produirà efectes des de la seva notificació a les comunitats i ciutats amb estatut d’autonomia, i fins que s’aprovi per la ministra de Sanitat l’acabament de la vigència, amb previ acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, amb audiència de totes les comunitats i ciutats amb estatut d’autonomia», ressalta l’ordre.

Vots en contra i abstencions

Fora d’això, les actuacions coordinades són les mateixes acordades a l’Interterritorial amb el vot en contra de Madrid, Galícia, Múrcia, Andalusia i Catalunya i l’abstenció de Castella i Lleó. Euskadi ni tan sols va participar al debat.

D’aquesta manera, a partir d’aquest divendres, l’oci nocturn podrà reobrir fins a les 2, ampliable a les 3, a les comunitats que estiguin fora del nivell risc o al nivell d’alerta 1, que ara com ara són Galícia, Cantàbria, Navarra, Extremadura, el País Valencià, Múrcia, les Balears i les Canàries. La resta, tret d’Euskadi i La Rioja, que estan al 3, se situen al nivell 2 d’alerta.

El consum de begudes i aliments en aquests locals, tant en interiors com en exteriors, es farà assegut, amb una separació entre les cadires de diferents taules d’almenys 1,5 metres.

No podran superar el 50% d’aforament a l’interior; les terrasses a l’aire lliure podran ocupar la totalitat de les taules permeses, que només podran tenir un màxim de 6 persones en llocs tancats i 10 a l’exterior.

Canvis al nivell d’alerta 2

Si el territori arribés al nivell d’alerta 2, la comunitat podrà valorar autoritzar l’obertura de locals d’oci nocturn amb les restriccions que es proposen al semàfor de Sanitat, que redueixen l’aforament a un terç.

Respecte a l’hostaleria, si el territori està fora dels nivells de risc, es permetrà la meitat de l’aforament a l’interior, podent incrementar-se en un 10% si s’apliquen mesures que garanteixin un alt nivell de ventilació i control de la qualitat de l’aire.

A les terrasses a l’aire lliure es podran ocupar la totalitat de les taules separades per 1,5 metres i ocupades màxim per 6 persones a l’interior i 10 a l’exterior. Es permet el servei i consum en barra.

Com a màxim estaran oberts fins a la 01.00 h i deixaran de servir a les 00.00 h.

Mesures de control en esdeveniments massius

I als esdeveniments multitudinaris, s’aplicaran les mesures de control de riscos proposades al denominat semàfor de Sanitat, que van des de la prohibició de menjar, beure i fumar a les zones destinades al públic fins a l’ús obligatori de mascareta.

Notícies relacionades

Les comunitats estan obligades des d’aquest divendres a implementar la campanya de vacunació seguint l’estratègia de vacunació aprovada per la Comissió de Salut Pública a proposta de la Ponència de Programa i Registre de Vacunacions.

A més, hauran de prohibir fumar a la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal de, almenys, 2 metres, incloent-hi qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, catximbes o similars.