Darias crida a les autonomies que respectin l’acordat: «Si no, haurem de fer que es compleixi»

  • Defensa que Sanitat no va imposar el document, demana deixar de banda la «pugna partidària» i crida a complir les mesures

Darias crida a les autonomies que respectin l’acordat: «Si no, haurem de fer que es compleixi»
2
Es llegeix en minuts

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha mostrat aquest divendres la seva confiança que les comunitats autònomes respectin el document de ‘nova normalitat’ aprovat en el Consell Interterritorial i ha avisat que, si no ho fan, el Govern haurà de «fer que es compleixi». Així s’ha expressat Darias en una entrevista a la cadena SER, després que els governs autonòmics de Madrid, Euskadi, Galícia, Castella i Lleó i Andalusia s’alcessin aquest dijous contra l’Executiu central, i més concretament contra el Ministeri de Sanitat.

«Aquest no, aquest neix d’un treball previ en què participen 13 comunitats. S’hi van apuntar els que van voler i per això el vaig elevar al Consell. Un Consell en què algunes comunitats autònomes van demanar flexibilitzar l’oci nocturn ampliant-lo de 2 a 3 del matí. Ningú va dir flexibilitzar una altra qüestió», ha explicat.

Així, Darias ha explicat que el seu departament firmarà l’ordre, que serà publicada al Butlletí Oficial de l’Estat i, «a partir d’allà», estudiarà les «mesures a considerar». En qualsevol cas, la ministra ha insistit que no es tracta d’una «pugna partidària», sinó de «mesures sanitàries» d’obligat compliment.

Crítiques des de les autonomies i el PP

El portaveu i conseller de Cultura i Política Lingüística del Govern basc, Bingen Zupiria, ha assegurat que «la desobediència no és l’estil» ni de l’Executiu ni del ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, però que, després de les últimes decisions adoptades entorn de la gestió de la pandèmia al si del Consell Interterritorial de Sanitat, el ‘lehendakari’ considera que el Govern central «ha trencat la lleialtat» en aquesta qüestió i per això s’ha negat a aplicar-les.

Des de Galícia, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat el caràcter obligatori de l’acord i ha remarcat que «no és procedent tractar la pandèmia amb amenaces». Per a Núñez Feiijóo, «aquest tipus d’amenaces» per part del Govern «són impròpies en un estat descentralitzat, amb serveis de salut i amb competències en salut pública».

Notícies relacionades

A Madrid, el Govern d’Isabel Díaz Ayuso no té «cap intenció» d’obrir l’oci nocturn de forma immediata, ja que depèn d’una decisió de la Conselleria de Sanitat en funció de la situació epidemiològica.

A més de les crítiques autonòmiques, el PP ha demanat la compareixença urgent de Darias i posaran el focus en la ministra en la pròxima sessió de control al Govern en el Congrés. Els populars han acusat el Govern d’envair competències de les autonomies