Entre els homes de 16 a 30 anys

Israel veu un vincle probable entre la vacuna Pfizer i els casos de miocarditis

La majoria dels pacients que van experimentar inflamació cardíaca no van passar més de quatre dies a l’hospital i el 95% dels casos es van classificar com a lleus

Sanitat administrará la segunda dosis de Pfizer a los menores de 60 años pero dará opción a elegir Astrazeneca

Sanitat administrará la segunda dosis de Pfizer a los menores de 60 años pero dará opción a elegir Astrazeneca

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Salut d’Israel va dir aquest dimarts que havia trobat que la petita quantitat de casos d’inflamació cardíaca observats principalment en homes joves que van rebre la vacuna Covid-19 de Pfizer a Israel probablement estaven relacionats amb la seva vacunació.

Pfizer ha dit que no ha observat una taxa més alta de l’afecció, coneguda com miocarditis, del que normalment s’esperaria en la població general.

A Israel, es van informar 275 casos de miocarditis entre el desembre del 2020 i el maig del 2021 d’entre més de 5 milions de persones vacunades, va dir el ministeri al revelar les descobertes d’un estudi que va encarregar per examinar l’assumpte.

La majoria dels pacients que van experimentar inflamació cardíaca no van passar més de quatre dies a l’hospital i el 95% dels casos es van classificar com a lleus, diu l’estudi, que segons el ministeri va ser realitzat per tres equips d’experts.

L’estudi va trobar que «existeix un vincle probable entre rebre la segona dosi (de Pfizer) de la vacuna i l’aparició de miocarditis entre els homes de 16 a 30 anys», va dir en un comunicat.

Segons les descobertes, aquest vincle es va observar més entre els homes de 16 a 19 anys que en altres grups d’edat.

Pfizer va dir en un comunicat que està al corrent de les observacions israelianes de miocarditis, i va assenyalar que no s’ha establert un vincle causal amb la seva vacuna.

Els esdeveniments adversos es revisen minuciosament i Pfizer es reuneix regularment amb el Departament de Seguretat de les Vacunes del Ministeri de Salut d’Israel per revisar les dades, va dir.

Israel havia postergat la possibilitat que la població de 12 a 15 anys fos elegible per a les vacunes, a l’espera de l’informe del Ministeri de Salut. Paral·lelament a la publicació d’aquests resultats, un comitè ministerial va aprovar vacunar els adolescents, va dir un alt funcionari.

«El comitè va donar el vistiplau per vacunar els nens de 12 a 15 anys, i això serà possible a partir de la setmana vinent», va dir a Ràdio 103 FM Nachman Ash, coordinador de resposta a la pandèmia d’Israel. «L’eficàcia de la vacuna supera el risc».

El mes passat, un grup assessor dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA va recomanar un estudi addicional de la possibilitat d’un vincle entre la miocarditis i les vacunes d’ARNm, que inclouen les de Pfizer i Moderna Inc.

Els sistemes de monitoratge dels CDC no havien trobat més casos dels que s’esperarien en la població, però el grup assessor va dir en un comunicat que els membres sentien que els proveïdors d’atenció mèdica haurien d’estar al corrent dels informes d’un «possible esdeveniment advers».

Israel ha sigut un líder mundial en el desplegament de vacunes.

Notícies relacionades

Amb les infeccions de Covid-19 reduïdes a només un grapat per dia i el total de casos actius en només 340 a tot el país, l’economia s’ha obert per complet, tot i que continuen existint restriccions per al turisme entrant.

Aproximadament el 55% de la població d’Israel ja ha sigut vacunada. A partir de dimarts, es van eliminar les restriccions sobre el distanciament social i la necessitat de passis especials de vacunació verda per ingressar a certs restaurants i llocs.