Retorn a la normalitat

Israel vol monitorar turistes i viatgers amb un braçalet electrònic

  • Les autoritats volen controlar, mitjançant 30.000 polseres, que els nouvinguts respecten la quarantena per evitar l’entrada de noves variants

  • El país hebreu torna a la normalitat a l’interior de les seves fronteres després d’aixecar totes la mesures preventives per al coronavirus

Electronic bracelets for COVID quarantine at Ben Gurion airport

Electronic bracelets for COVID quarantine at Ben Gurion airport / AMIR COHEN (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Desenes de somriures ben amples es passegen pels bulevards israelians. Ni rastre de mascaretes sobre unes cares torrades pel sol. Israel ha aixecat aquest dimarts totes les mesures preventives per al coronavirus, excepte les restriccions per entrar al país. Mentre a l’interior es respira l’esperança d’un estiu normal, les seves fronteres continuen tancades de forma hermètica. Per evitar l’entrada de variants del virus, Israel vol obligar els seus viatgers a portar un braçalet electrònic que controli el seu respecte a la quarantena. Ja s’han encarregat 30.000 polseres a l’espera que el sistema sigui aprovat pel Comitè d’Assumptes Constitucionals.

Només quatre casos nous de coronavirus es van detectar diumenge passat entre les 22.360 proves realitzades. El retorn a la normalitat ja és una realitat. Israelians vacunats i no vacunats poden participar en qualsevol esdeveniment sense necessitat de tenir l’aclamat passaport verd, que perd la seva validesa. Després de 14 mesos de pandèmia, la taxa d’infeccions ha caigut amb tot just 352 casos actius. Només a l’interior dels establiments la mascareta és obligatòria. Però les autoritats israelianes saben com de difícil és mantenir aquest esperançador escenari

Per això, busquen controlar l’aeroport de Ben Gurion als afores de Tel-Aviv. Amb l’arribada amb comptagotes d’alguns turistes i els retorns de la seva ciutadania, han arribat noves variants. El Govern no ha escatimat en recursos per evitar-ho. Per 40 milions de xéquels –uns nou milions d’euros–, el Ministeri de Salut va encarregar a l’empresa SuperCom 30.000 braçalets electrònics que permetin controlar que els nouvinguts compleixin amb la seva quarantena. 

«Un dia festiu»

Ubicat al canell o al turmell, el braçalet s’utilitzaria per monitorar la ubicació de l’usuari a través de Bluetooth i GPS. Segons el projecte de llei aprovat a la Kneset, el Parlament israelià, els qui es neguin a utilitzar-lo, o no puguin aïllar-se a casa, s’hauran de quedar en un hotel operat per l’Exèrcit com a alternativa. SuperCom ha comunicat a Netanyahu en una carta que no existeix cap impediment legal per a la supervisió electrònica per part del Govern dels qui ingressen al país. 

«Des del nostre punt de vista, l’1 de juny del 2021 és un dia festiu», ha declarat Tomer Mor, líder d’un grup de defensa dels restauradors, al lloc web de notícies Ynet. A partir d’aquest dimarts, no hi ha límits en les reunions. Qualsevol persona pot accedir a botigues, restaurants, llocs de culte sense necessitat de presentar cap documentació. Després de tres confinaments i una campanya de vacunació massiva, la vida en la seva plenitud torna a Israel. 

Vacunació d’adolescents

Notícies relacionades

Més de cinc milions d’israelians estan completament immunitzats. Mentrestant, el Govern es prepara per aprovar la vacunació d’adolescents a partir dels 12 anys en els pròxims dies. Unes 839.000 persones s’han contagiat amb el virus en un país de poc més de nou milions d’habitants. Almenys 6.412 no el van superar. A més, els confinaments han causat danys econòmics milionaris que han propiciat el tancament de desenes de petites empreses i un augment de la taxa d’atur. 

Al seu torn, el país habita en un desgovern des del desembre passat. La celebració d’eleccions el 23 de març va deixar un panorama inconclús que ha abocat Israel a prop d’altres comicis, de nou. En els últims dies, les converses entre Yair Lapid, l’encarregat de formar govern, i Naftali Bennett auguren l’Executiu del canvi. El líder de Yesh Atid es prepara per anunciar la creació d’un Executiu multicolor abans que acabi el termini la mitjanit de dimecres. A poc a poc, la normalitat s’instal·la a Israel.