La crisi migratòria s’agreuja amb l’arribada d’una desena de pasteres

  • 175 migrants arriben amb diversos ‘cayucos’ a les Canàries, les Balears, Alacant i Andalusia durant el cap de setmana

  • A Ceuta identifiquen 920 menors dels que van entrar fa dues setmanes i mostren preocupació per l’expansió de la Covid

La crisi migratòria s’agreuja amb l’arribada d’una desena de pasteres

EFE / CARLOS DE SAÁ

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La crisi migratòria continua a Espanya. Després de les dramàtiques imatges que es van veure a Ceuta fa gairebé dues setmanes, amb l’entrada en territori espanyol de gairebé 10.000 persones –moltes, nens sense acompanyament–, continua l’arribada constant de migrants amb pastera tant a la Península com a les illes Canàries i les Balears. En les últimes 48 hores, un total de 175 persones –entre les quals, alguns menors i dones embarassades– van arribar a territori espanyol a diferents punts i, a més, algunes de les embarcacions van haver de ser rescatades per Salvament Marítim.

Les penoses condicions de vida en alguns països africans han impulsat durant aquest cap de setmana desenes de persones a llançar-se al mar a la recerca d’un futur millor. Les illes Canàries, un dels escenaris habituals d’aquesta situació, van rebre al llarg dels últims dos dies 85 persones que van arribar amb tres pasteres diferents. Dissabte a la tarda, Salvament Marítim va interceptar una d’aquestes embarcacions amb 41 subsaharians a bord (22 homes, 15 dones –tres d’embarassades– i 4 menors –dos, nadons–). Els migrants van ser traslladats fins al port d’Arguineguín, al municipi de Mogán, on van rebre assistència mèdica.

Diumenge, Salvament Marítim va haver de fer front a dos rescats més. La primera va ser una pastera localitzada davant Lanzarote, en què viatjaven 24 magribins, la gran majoria homes. Tots van ser traslladats fins al port d’Arrecife. En paral·lel, es va iniciar una altra operació per assistir una vintena de persones que havia arribat a l’illot d’Alegranza, al nord de Lanzarote.

Operacions nocturnes

Les illes Balears es van convertir en el segon punt on més migrants van arribar al llarg del cap de setmana. Després d’un viatge més llarg i perillós, més de cinquanta persones van arribar a l’illa de Mallorca amb quatre embarcacions diferents. Al llarg de la matinada de dissabte a diumenge, la Guàrdia Civil i Salvament Marítim van interceptar tres ‘cayucos’ en aigües de Cabrera, un petit arxipèlag al sud de Mallorca. Durant la nit, els 44 homes que anaven a bord –dues embarcacions amb 15 persones i l’última amb 14– van ser traslladats fins a la capital balear.

A més, aquest diumenge, la Guàrdia Civil va detectar una quarta pastera que havia arribat a terra a la platja d’Es Caragol, a prop de la localitat de Ses Salines. Vuit persones van ser detingudes en aquell moment i, posteriorment, la Guàrdia Civil va arrestar uns altres dos homes que segons se sospita havien arribat a territori mallorquí amb la mateixa embarcació.

Arribar a la Península

També durant la matinada de diumenge, van ser detectades tres barques davant la costa d’Alacant, el tercer epicentre de la crisi migratòria durant aquest cap de setmana. Dues, en què viatjaven 14 homes i una dona d’origen algerià, van ser localitzades a la cala de l’Aljub, a uns escassos cinc quilòmetres de la localitat de Santa Pola. La tercera va ser interceptada davant la costa de Benidorm, amb 12 homes algerians. Tots van ser traslladats al port d’Alacant per ser atesos i fer-los la prova de detecció del coronavirus.

A això s’afegeix el rescat d’uns altres quatre marroquins el passat, tots majors d’edat, que navegaven amb una petita embarcació pneumàtica de 2,5 metres d’eslora i que van ser localitzats al sud-oest d’Almuñécar (Granada) i traslladats a Motril. També creuant l’estret de Gibraltar, Salvament Marítim va socórrer aquest diumenge cinc magribins que intentaven arribar a territori espanyol i els va portar fins al port d’Algesires.

Buscant la normalitat

Notícies relacionades

L’arribada d’aquests 175 migrants a territori espanyol s’afegeix a la situació que s’està vivint a Ceuta des del 17 de maig, quan van començar a entrar milers de marroquins nedant o vorejant a peu els dos espigons fronterers amb el regne alauita. Després dels primers dies de caos i confusió es continua treballant per recuperar la normalitat. El Govern ceutí va assegurar que ja ha aconseguit identificar, gràcies al treball de la Policia Nacional, prop de 920 menors dels gairebé 3.000 que van entrar a Espanya sense acompanyament familiar.

No obstant, les autoritats sanitàries de la ciutat autònoma es troben preocupades per les conseqüències que pot tenir aquesta arribada massiva en l’expansió del coronavirus. En un informe del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Universitari de Ceuta s’apunta a la «incertesa» que pot causar aquesta situació en l’evolució de la pandèmia. Aquest diumenge, es van detectar 27 casos positius nous, el que fa pujar la xifra fins als 69.