Nou escàndol a l’Església

El Papa obre una investigació per possibles abusos sexuals a Colònia

  • Augmenten les crítiques contra el cardenal Woelki, acusat d’haver encobert dos suposats sacerdots pederastes

El Papa obre una investigació per possibles abusos sexuals a Colònia

Efe / Oliver Berg

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El papa Francisco ha ordenat obrir una investigació sobre la manera de tractar els casos d’abusos sexuals de menors a la diòcesi de Colònia, la més gran d’Alemanya, que es veu sacsejada per un escàndol des de fa mesos, segons han anunciat fonts eclesiàstiques divendres.

El Papa ha nomenat dos «visitants apostòlics», enviats extraordinaris de l’Església, per «avaluar la situació pastoral [...] i estudiar paral·lelament la possible comissió de faltes» per part del cardenal Rainer-Maria Woelki i altres superiors, segons fonts de la diòcesi, una mesura a què recorre el Papa quan considera que una diòcesi no pot resoldre un problema de forma interna.

L’anunci coincideix amb les crítiques creixents contra el cardenal Woelki, acusat d’haver encobert durant molt temps dos sacerdots de la comunitat religiosa de Düsseldorf, sospitosos d’abusos sexuals. Un d’ells ja va morir.

Informe d’abusos sense publicar

Monsenyor Woelki, conegut per ser un religiós molt conservador, es va negar l’any passat a publicar un informe sobre abusos sexuals a la seva diòcesi, que ell mateix havia encarregat, argumentant que calia protegir dades i informacions que hi ha incloses.

La decisió va exasperar les víctimes, va provocar que molts fidels abandonessin la diòcesi i va generar una incomprensió dins del clergat.

Almenys 314 menors, víctimes d’abusos

El cardenal va encarregar un segon informe, publicat al març, en què es va detallar que 314 menors, majoritàriament nois de menys de 14 anys, havien patit violència sexual entre el 1975 i el 2018 a la diòcesi, principalment per membres del clergat.

Notícies relacionades

Alguns religiosos, sospitosos d’haver encobert els crims i d’haver tractat amb negligència els casos quan van arribar a les seves mans, van ser suspesos de les funcions.

No obstant, monsenyor Woelki no és acusat de res en aquest informe, tot i que això no ha calmat les crítiques de què és objecte.