La desigualtat de la Covid

Llatinoamèrica i el Carib exigeixen els excedents de vacunes d’altres països

  • Els presidents de Costa Rica, l’Argentina, l’Uruguai, Mèxic, Bolívia i Jamaica retreuen que dels 1.300 milions de dosis de les vacunes contra la Covid-19 que han sigut administrades globalment, més de la meitat van ser utilitzades a cinc països que concentren el 50% del PIB global

  • Fan una «vehement crida a aquells països que compten amb excés de dosis, que ja han vacunat la població de risc, a posar en marxa mesures perquè aquests excedents siguin distribuïts equitativament i de manera immediata»

2
Es llegeix en minuts

Un grup de presidents llatinoamericans va emetre aquest dilluns un pronunciament en què exigeixen a la comunitat internacional una distribució equitativa de les vacunes contra la Covid-19, ja que consideren que aquesta és l’única opció de superar la pandèmia.

«L’accés universal oportú i equitatiu a les vacunes és l’única opció sostenible per acabar amb la crisi sanitària, és d’interès comú i un imperatiu ètic, sanitari i econòmic», indica la carta.

El president de Costa Rica, Carlos Alvarado, va publicar el document a les xarxes socials i va dir que és un pronunciament conjunt amb els seus col·legues de l’Argentina, Alberto Fernández; de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador; de Bolívia, Luis Arce; de l’Equador, Guillermo Lasso; de l’Uruguai, Luis Lacalle Pou, i el primer ministre de Jamaica, Andrew Holness.

«Notem amb greu preocupació que, dels 1.300 milions de dosis de les vacunes contra la Covid-19 que han sigut administrades globalment, més de la meitat van ser utilitzades a cinc països que concentren el 50% del PIB global; fins i tot alguns països han administrat més dosis que el conjunt de l’Àfrica i Amèrica del Sud. En total, els països de renda baixa han rebut només un 0,3% de les dosis mundials», assenyala el pronunciament.

Al text, els caps d’Estat fan una «vehement crida a aquells països que compten amb excés de dosis, que ja han vacunat la població de risc, a posar en marxa mesures perquè aquests excedents siguin distribuïts equitativament i de manera immediata».

El pronunciament recorda que la desigualtat en l’accés a productes i tecnologies sanitaris «no és un fenomen nou», per això és necessari «aprendre de les lliçons que va deixar el VIH en la dècada dels 90».

Els governants llatinoamericans i caribenys van emfatitzar en la necessitat de «superar els reptes que generen les negociacions bilaterals, la falta de poder de negociació unificat davant els processos d’adquisició, les restriccions a les exportacions i els drets de propietat intel·lectual, que limiten de manera crítica l’arribada de les vacunes a tots els països».

El document destaca que per acabar amb la pandèmia és urgent compartir les vacunes, augmentar el finançament per a les dosis futures, i incrementar la capacitat de producció i distribució.

Els mandataris van lamentar que el mecanisme Covax, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut per a la distribució de vacunes, «només ha obtingut un terç de la suma necessària per aconseguir donar la cobertura acordada», i que «continua pendent la tasca d’augmentar la capacitat de fabricació a totes les regions del món, inclosa l’Amèrica Llatina i el Carib».

Notícies relacionades

«La història reivindicarà els que van fer un pas endavant i van donar suport a tota la humanitat en aquesta greu conjuntura», conclou el text.

Les xifres de l’OMS indiquen que la regió del món més afectada per la pandèmia és Amèrica, amb 66,1 milions de casos i 1,6 milions de morts, seguida per Europa, amb 54,1 milions de contagis i 1,1 milions de defuncions.

Temes:

Coronavirus