A les portes de l’estiu

L’obertura total d’Espanya al Regne Unit és una anomalia a Europa

  • Els turistes britànics ja poden entrar sense PCR, mentre Alemanya veta el seu ingrés a causa de la variant índia

  • Els epidemiòlegs remarquen que la Gran Bretanya té una incidència baixa del virus i un índex de vacunació alt

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El debat entre economia i salut és constant des que va esclatar la pandèmia. Ha protagonitzat llargs articles acadèmics, intenses discussions en el Govern central i crispades campanyes electorals, com la recent a la Comunitat de Madrid. El frec va tornar a plasmar-se aquest dilluns, arran de l’obertura de les fronteres espanyoles als viatgers del Regne Unit, que podran entrar sense necessitat de presentar una PCR negativa o prova de vacunació. Alemanya, en canvi, va en sentit contrari: a causa de la variant índia, que es tem que sigui encara més contagiosa, una cosa que de moment no està provada, el país centreeuropeu va anunciar diumenge que es tancava als britànics. França es planteja fer el mateix. 

Però Espanya és diferent. El Govern de Pedro Sánchez té dipositades enormes esperances en la reactivació del turisme, un sector que solia generar més del 12% del PIB i gairebé un 13% de l’ocupació. Aquí els britànics tenen un paper imprescindible. El 2019, últim any abans del coronavirus, 18 dels 84 milions de visitants van arribar des del Regne Unit. Les previsions de l’Executiu passen per recuperar entre el 60% i el 70% d’aquesta xifra global quan finalitzi el 2021. Itàlia, Portugal i Grècia, els competidors d’Espanya dins d’Europa a l’hora d’atraure viatgers britànics, no han arribat tan lluny en l’obertura de fronteres. Continuen demanant un test negatiu.

La importància del sector

«Necessitem els turistes britànics com l’aire. El Regne Unit és el nostre principal país emissor de turistes. Sense el turisme, no hi haurà recuperació econòmica», expliquen fonts del Ministeri d’Indústria, Consum i Turisme.  

«Espanya està encantada d’acollir els turistes britànics que vulguin venir al nostre país», va assenyalar Sánchez divendres, després d’anunciar que el Regne Unit i el Japó passaven a ingressar la llista de països considerats segurs, que inclou Austràlia, Israel, Nova Zelanda, Rwanda, Singapur, Corea del Sud, Tailàndia i Xina. Un dia abans, l’organisme que gestiona la sanitat a Anglaterra havia comunicat que el nombre de malalts per la variant índia havia passat en un setmana de 1.313 casos a 3.424, fet que havia provocat que alguns científics concloguessin que la mutació anava camí de convertir-se en predominant. 

Joan Caylà, de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, relativitza l’impacte que pot implicar l’arribada sense control de britànics. Compara la incidència acumulada del Regne Unit, situada entorn de 40 casos per cada 100.000 habitants, amb la d’Espanya, que ronda els 135. «La situació a la Gran Bretanya és molt bona. El risc, en el dia d’avui, és més gran per als britànics que vinguin a Espanya. La possibilitat que arribin aquí infectats és molt més petita», explica Caylá, que considera més perillosos els desplaçaments de, per exemple, ciutadans de Madrid i Euskadi, amb incidències que ronden els 200, al País Valencià, que amb 30 registra les xifres més baixes de tot Europa

«En aquesta decisió intervenen més els factors polítics i econòmics que els científics», afegeix Benito Almirante, cap de Malalties Infeccioses a l’Hospital de la Vall d’Hebron, que apunta també als nivells de vacunació al Regne Unit, molt superiors als de la UE.  

La llista ambra

Per això mentre Espanya exhorta els turistes britànics a venir, el Regne Unit els demana el contrari. «No hi aneu», diu als seus ciutadans. Espanya continua formant part de la llista ambra del Govern de Boris Johnson. Qualsevol britànic que viatgi al país haurà de pagar-se una PCR en les 72 hores prèvies al seu vol de tornada al seu lloc d’origen, així com guardar una quarantena de deu dies i sotmetre’s a dos tests més en la segona i vuitena jornada. 

Notícies relacionades

Aquest incòmode i costós horitzó postvacacional (el preu de totes les proves arriba als 200 euros, com a mínim) pot desincentivar l’arribada de turistes del Regne Unit, així que la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, fa dies que reclama a l’Eexcutiu britànic que col·loqui Espanya a la llista verda, on ja hi ha Portugal i Grècia. De moment, sense èxit. La secretària d’Estat d’Empresa, Anne-Marie Trevelyan, va instar aquest dilluns a no trepitjar terra espanyol.

«Si l’objectiu és que vinguin turistes, obrir restriccions et col·loca en primera línia», explica José Martínez Olmos, secretari general de Sanitat del 2005 al 2011 i professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública. «Però si no controles la pandèmia ni enforteixes la detecció precoç i la prevenció, si tens un brot, perds el prestigi –alerta–. I els turistes, tant mateix com venen, se’n van».