La lluita contra la pandèmia

Les dues dosis d’AstraZeneca tenen una efectivitat del 90%

  • Són les conclusions d’un informe de l’agència PHE britànica amb dades reals de persones vacunades

2
Es llegeix en minuts

Mentre a Espanya Sanitat i autonomies discrepen sobre l’ús de la segona dosi d’AstraZeneca a menors de 60 anys i estan pendents de la decisió del Comitè de Bioètica sobre la voluntarietat d’aquesta segona dosi d’AstraZeneca, al Regne Unit, l’Autoritat de Salut Pública d’Anglaterra (PHE en les seves sigles en anglès), ha assenyalat que les dues dosis de la vacuna d’AstraZeneca té una efectivitat d’entre el 85% i el 90% en pacients simptomàtics del coronavirus, segons demostren dades reals després del subministrament de l’injectable.

El Regne Unit ha registrat una de les pitjors xifres de mortalitat de la pandèmia a tot el món, però també ha sigut un dels països que ha distribuït més ràpidament les vacunes Covid-19, cosa que ha generat moltes dades sobre l’ús de les vacunes en circumstàncies reals.

En un informe setmanal de control recollit per l’agència Reuters, l’agència PHE assenyala que l’eficàcia estimada de la vacuna d’AstraZeneca, desenvolupada a la Universitat d’Oxford, era del 89% en comparació amb persones no vacunades. Aquesta xifra es compara amb el 90% d’eficàcia estimada contra la malaltia simptomàtica de la vacuna de Pfizer/BioNTech.

«Aquestes noves dades posen de manifest l’increïble impacte que poden tenir les dues dosis de la vacuna, ja que una segona dosi de la vacuna d’Oxford/AstraZeneca proporciona una protecció de fins al 90%», ha remarcat el ministre britànic de Vacunes, Nadhim Zahawi.

Amb les dades a la mà, la PHE va advertir que hi havia una «petita reducció en l’eficàcia de la vacuna» a partir de les 10 setmanes després de la primera dosi. El Regne Unit va ampliar llavors l’interval entre les dosis a 12 setmanes, tot i que Pfizer va advertir de la falta de proves de la seva eficàcia fora de l’interval de tres setmanes utilitzat en els assajos.

Notícies relacionades

La setmana passada, el Regne Unit va reduir l’interval entre les dosis a vuit setmanes per als més grans de 50 anys, amb l’objectiu d’oferir la màxima protecció a les persones més vulnerables davant la preocupació per la variant B.1.617.2 trobada per primera vegada a l’Índia.

El Regne Unit ha estat distribuint les vacunes fabricades per Pfizer i AstraZeneca des del desembre i el gener respectivament, i a l’abril també va començar a distribuir la vacuna de Moderna. PHE també calcula que el programa de la vacuna Covid-19 ha evitat en general la mort de 13.000 persones més grans de 60 anys fins al 9 de maig, i ha aconseguit que 39.100 dels més grans de 65 anys no necessitin tractament hospitalari a causa de la Covid-19.