El 2020

Les agressions i incidents LGBTI-fòbics creixen un 20% a Catalunya

  • L’Observatori contra l’Homofòbia alerta que el 2021 les xifres poden augmentar per l’extrema dreta

lgtbi

lgtbi

2
Es llegeix en minuts

L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) ha alertat que el confinament ha disparat les incidències de LGTBI-fòbia a Catalunya, que han crescut un 20% respecte al 2019, i creu que aquestes xifres poden augmentar durant el 2021 per l’auge de l’extrema dreta.

En la vigília de la celebració, demà dilluns, 17 de maig, del Dia Mundial contra la LGTBI-fòbia, el coordinador tècnic de l’OCH, Cristian Carrer, ha explicat a Efe que el 2020 l’organisme va rebre un total de 189 casos de discriminacions contra el col·lectiu LGTBI, i destaca especialment l’augment de les incidències contra els homes gais i bisexuals.

Carrer afirma que «la pandèmia ha travessat aquestes incidències» i assegura que des de l’OCH preveuen que les discriminacions continuaran augmentant tant pel context social de la Covid-19 com per «l’augment de l’extrema dreta».

En aquesta línia, el coordinador de l’entitat ressalta que «l’extrema dreta i els discursos d’odi, que banalitzen aquestes situacions, legitimen certes pràctiques discriminatòries i són un caldo de cultiu perquè passin certes coses».

«Ho veiem a l’Estat i a Catalunya, però també al voltant del món, per la qual cosa com a Observatori i en aliança amb altres col·lectius hem de preparar una narrativa de com frenar aquests discursos d’odi», afegeix Carrer.

Pel que fa a les incidències rebudes al llarg de 2020, el 32% han tingut lloc a la via pública, el 16,6% a internet i xarxes socials i un 13% a les llars dels afectats.

«El primer lloc de discriminació continua sent la via pública, però el segon són les xarxes socials i el tercer la vivenda, que té a veure amb el confinament i amb el fet que l’odi s’ha expandit pels mitjans que es podien fer servir en aquell moment», diu Carrer.

Més fàcil per als homes

Els homes gais i bisexuals segueixen la tendència de l’any anterior al conformar el 60% de les denúncies reportades per l’OCH. Per a Carrer, «els homes tenen més fàcil denunciar que les dones per la presència de l’home blanc en la societat», i assenyala que «dins del col·lectiu LGTBI es manté aquesta presència de l’home gai blanc».

Quant a les incidències per lesbofòbia, l’OCH indica que segueix una tendència a la baixa. En concret, el 2020 han suposat un 9% del total de casos contra el col·lectiu, una xifra que associen a la infradenúncia.

Notícies relacionades

«Hi ha diferents factors que porten a la infradenúncia, com els tràmits llargs, la falta de confiança en les institucions o la desconfiança en la policia, això s’accentua en la lesbofòbia i és un fet que hem de treballar per ajudar a reparar la seva dignitat», diu el coordinador tècnic de l’OCH.

Les infradenúncies de les dones dins del col·lectiu LGTBI també repercuteixen en les dones trans, que suposen el 13,5% del total de successos.