La nova desescalada

Sanitat decidirà la setmana que ve què fa amb la segona dosi d’AstraZeneca

  • Els menors de 60 anys que ja tenen la primera dosi haurien de rebre la segona entorn del 24 de maig

  • La ministra Darias confia que ben aviat estiguin disponibles els estudis «observacionals» que han realitzat diversos països

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió de Salut Pública prendrà la setmana que ve «la decisió més adequada» sobre com acabaran d’immunitzar-se els menors de 60 anys que van rebre una primera dosi d’AstraZeneca, si amb una segona punxada d’aquesta marca o de Pfizer.

Aleshores, els directors de Salut Pública de les comunitats i el Ministeri de Sanitat tindran a la seva disposició els «estudis observacionals» de països que han aplicat directament una segona dosi de Pfizer i els assajos clínics que estiguin disponibles, segons ha avançat en una roda de premsa la ministra Carolina Darias.

Un d’aquests és CombiVacs, impulsat per l’Institut de Salut Carles III que ha comptat amb la participació de 600 voluntaris, dels quals 400 formen part del grup d’intervenció als quals ja se’ls ha punxat Cominarty (Pfizer).

Els primers que van ser vacunats amb Vaxzevria (nom comercial d’AstraZeneca) al febrer haurien de rebre la seva segona dosi cap al 24 de maig després que Sanitat decidís ampliar l’interval entre dosis de les 12 setmanes que marca el seu prospecte i recomana l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) fins a les 16.

I tot i que l’EMA continua aconsellant que la segona dosi sigui de la mateixa AstraZeneca, «¿per què altres països estan fent altres coses?», ha respost Darias al ser preguntada per què no se segueix aquesta recomanació. «El que hem fet al si del Consell Interterritorial és maximitzar els beneficis», ha conclòs.

«El virus no ha sigut derrotat»

La ministra de Sanitat ha volgut fer aquest dimecres una crida a la societat després de les imatges d’aglomeracions i ‘botellons’ multitudinaris després de finalitzar l’estat d’alarma recalcant que, tot i que es va acabar aquesta norma, «el virus no ha sigut derrotat. Darias ha reconegut que no li van agradar aquestes imatges, que, segons ha dit, li van fer pensar en els moments més durs de la pandèmia i en els professionals sanitaris que s’hi han deixat la pell.

«Puc entendre les ganes de tornar a la normalitat, però no es pot passar del tot al no-res. És veritat que es va acabar l’estat d’alarma, però al virus no l’hem derrotat, estem en vies, però no l’hem derrotat», ha proclamat Darias al ser preguntada per aquestes aglomeracions.

Això sí, la ministra també ha volgut posar en valor el «comportament de la immensa majoria d’aquest país» que van continuar amb les normes sanitàries, si bé ha reconegut certa «preocupació» del Ministeri de Sanitat perquè aquests ‘botellons’ multitudinaris tinguin impacte en la incidència.

Tendència a la baixa

Notícies relacionades

Sobre les declaracions que va pronunciar la mateixa Darias aquest dimarts al Senat en què retreia a algunes comunitats autònomes anar en contra de les declaracions d’actuacions coordinades del Consell Interterritorial, la ministra s’ha reafirmat assegurant que «semblaria una paradoxa que les autonomies convidin els seus ciutadans a complir les normes i que no siguin elles les que no les compleixen».

El coronavirus ja ha arribat aquest dimecres a Espanya als 3.592.751 infectats confirmats 79.208 morts, segons les últimes dades oficials fetes públiques pel Ministeri de Sanitat. Sanitat ha notificat 6.416 nous contagis en les últimes 24 hores i un nou descens de la incidència acumulada de gairebé 7 punts, fins a 173,7 casos, amb la qual cosa ja només tres comunitats estan en situació de risc extrem (més de 250): Aragó (269), Madrid (277) i el País Basc (371), al baixar Navarra a 247.