La lluita contra el coronavirus

¿Com prevenir la pròxima pandèmia? Aquestes són les recomanacions d’un panel de l’OMS

Els experts conclouen que el sistema actual ‘va fallar’ i que la pandèmia ‘es podria haver evitat’

  • Proposen crear un fons de fins a 10.000 milions de dòlars per afrontar futures crisis

  • Plantegen un nou sistema de vigilància sanitària que apoderi l’OMS

  • Apressen a arribar a un acord amb les farmacèutiques per les patents de les vacunes

3
Es llegeix en minuts

La pandèmia de la Covid-19, que ha matat més de 3,3 milions de persones i ha destruït l’economia mundial, «es podria haver evitat», segons un panel d’experts independents que ha elaborat un informe per encàrrec de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A l’informe, publicat aquest dimecres, denuncien aquest veritable «Txernòbil del segle XXI» i demanen urgentment àmplies reformes dels sistemes d’alerta i prevenció. «El sistema actual va fallar en protegir-nos de la pandèmia de la Covid-19», conclouen.

Tot i que és sever, l’informe no assenyala cap culpable. Al contrari, «aquesta situació es deu a una miríada de fracassos, llacunes i retards en la preparació i la resposta» a la pandèmia. «És evident que la combinació de males decisions estratègiques, la falta de voluntat per abordar les desigualtats i un sistema mal coordinat va crear un còctel tòxic que ha permès a la pandèmia convertir-se en una crisi humana catastròfica», assenyala l’informe.

Notícies relacionades

Després d’aquest diagnòstic de situació, el panel independent, format per 13 experts que han passat els últims vuit mesos examinant la propagació de la pandèmia i les diferents mesures preses tant per l’OMS com els diferents països del món, planteja una sèrie de recomanacions per intentar prevenir una de nova com l’actual. Són les següents:

  1. Crear un fons fort de finançament que permeti al món afrontar futures pandèmies i que, en cas d’emergència, pugui desemborsar entre 50.000 i 100.000 milions de dòlars anuals a curt termini (i per un període de 10 a 15 anys). En cas de declaració de pandèmia, s’hauria de poder mobilitzar 10 vegades aquestes quantitats, avançant el que els països es comprometin a aportar per no perdre un temps que redunda en la propagació de l’agent pandèmic, sigui un virus o un altre tipus de patogen. Aquest mecanisme seria independent de l’OMS i supervisat pel Consell Mundial sobre Amenaces per a la Salut, que també es proposa crear amb l’objectiu de mantenir un alt compromís polític amb la preparació i resposta a pandèmies.

  2. La creació d’un Consell Mundial de Lluita contra les Amenaces Sanitàries i l’establiment d’un nou sistema mundial de vigilància basat en una «transparència total». Aquest sistema donaria a l’OMS el poder de publicar immediatament informació sobre epidèmies susceptibles de convertir-se en pandèmies sense sol·licitar l’aprovació dels països. Amb aquesta proposta, el panel busca acabar amb un dels problemes identificats en la resposta a la pandèmia de la Covid-19: que els països exigien molt de l’OMS, però li negaven l’autoritat i finançament suficient per oferir-los les respostes esperades. Pel que fa a això, el panel proposa acabar amb el model que permet als països fer contribucions condicionades a l’OMS, per exemple per finançar una àrea de salut en particular, i que els estats augmentin les seves contribucions obligatòries a l’Organització. Actualment, els dos terços del pressupost de l’OMS es cobreixen amb contribucions voluntàries dels països.

  3. Que el mandat del secretari general de l’OMS, el màxim responsable, sigui de set anys, però sense possibilitat de reelecció, tot i que això no s’aplicaria de manera retroactiva. Per això, l’actual secretari general, l’etíop Tedros Adhanom Ghebreyesus, el primer mandat de cinc anys que conclou el 2022, podria optar a una reelecció.

  4. Les farmacèutiques haurien de rebre un termini de tres mesos perquè concedeixin permisos de fabricació de les seves vacunes contra la Covid-19 a altres fabricants i, si no hi estan acord, s’haurien de suspendre els seus drets de propietat intel·lectual. Així, el conjunt d’experts posa sobre la taula la qüestió dels patents. L’informe planteja que es fixi un termini de 90 dies per arribar a un acord amb els països on es produeixen les vacunes i les companyies propietàries de les patents perquè els antídots que van desenvolupar es puguin produir en més llocs del món. Es considera que aquesta és l’única manera d’augmentar la capacitat de producció fins a un nivell suficient per atendre la immensa demanda de vacunes a nivell mundial i resoldre el problema de la seva desigual distribució. Per això es demana que l’OMS, que coordina la gestió global de la pandèmia, i l’Organització Mundial del Comerç (OMC) convoquin les farmacèutiques i els països on tenen les seves seus per buscar una solució negociada, davant la qual s’han mostrat reticents.

  5. Insta els països, particularment els rics, a proporcionar més de 2.000 milions de dosis de vacunes d’aquí a mitjans de 2022. I almenys 1.000 milions per abans d’aquest setembre.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreysus, ha assegurat que els 194 estats membres de l’organisme discutiran l’informe i les seves recomanacions.

Temes:

OMS Coronavirus