Cas a Galícia

«Una professora em va dir que si vestia així acabaria treballant com a prostituta»

  • Paula Alejandra Perdomo, una alumna colombiana de segon de l’ESO, realitza aquesta denúncia

«Una professora em va dir que si vestia així acabaria treballant com a prostituta»
2
Es llegeix en minuts

En ple segle XXI es continuen donant casos de racisme en molts àmbits de la vida. També en el de l’educació. És almenys el que denuncia Paula Alejandra Perdomo, alumna colombiana que cursa segon d’ESO a l’IES Indalecio Pérez Tizón de Tui. Els fets, segons relata la mateixa família, van tenir lloc la setmana passada, després que aquesta jove de quinze anys tornés a classe després d’estar a casa diversos dies amb al·lèrgia. La Paula denuncia que aquell dia, una de les seves professores la va convocar per parlar amb ella en privat i allà va començar el malson.

Segons relata aquesta estudiant, que aquell dia portava posada una faldilla, la docent li va dir que «no hauria de vestir-se de forma tan provocativa si no volia acabar com totes les colombianes». Quan la Paula li va preguntar què volia dir amb això davant l’estupor que li va causar el comentari, la resposta va confirmar el pitjor: «En la prostitució o en les drogues». «També li va dir que vesteix així perquè li agrada estar envoltada d’homes i que la mirin», recorda Orlando Perdomo, el pare de l’alumna, que l’endemà es va negar a anar a classe davant el traumàtic fet succeït. Orlando Perdomo es reunirà avui amb la direcció de l’institut per aclarir el que ha passat. En funció del que succeeixi en aquesta trobada, la família prendrà les decisions pertinents.

Però tenen ja pràcticament decidit presentar la denúncia corresponent, per a la qual cosa ja s’ha posat en contacte amb advocats per buscar assessorament. I també ha contactat amb l’associació LGTBI Trans Miño, que ofereixen assessorament psicològic en casos de racisme o assetjament escolar, que és el que consideren que ha passat. És més, aquesta entitat reclamarà ser present en la reunió de la família avui amb la direcció del centre educatiu. «El que ha passat és una cosa molt grossa, és un comentari racista i no és la primera vegada que rebem avisos de casos d’assetjament en aquest institut», assegura Germán Cordero, el portaveu de Trans Miño.

Notícies relacionades

La mare de la Paula és metge i el seu pare, enginyer, regenta una coneguda cafeteria a Tui. Els problemes de la seva filla amb el centre venen de lluny, cosa que els fa sospitar que no es deu a un moment puntual de racisme. Perquè la van arribar a expulsar més de vint dies per una suposada agressió a una companya, una cosa que els pares apunten que és falsa i asseguren tenir documentació amb declaracions de la presumpta víctima que ho corroboren. També van expulsar la Paula uns tres dies més «per no participar prou en l’aula i per no portar tot el material escolar exigit». Un altre dels problemes que va tenir aquesta família amb el centre és que en una documentació sol·licitada al director, aquest els la va entregar íntegrament en gallec malgrat ser colombians i no dominar l’idioma.

Aquest diari va intentar ahir conèixer la versió del centre de tots aquests fets, però no va aconseguir contactar amb la direcció.

Temes:

Astúries