A Girona

Cop a una xarxa que ha falsificat 2.000 carnets de conduir

  • Els investigadors planegen arrestar en diverses jornades tots els compradors que circulaven sense haver superat els exàmens de conduir

  • L’operatiu Loki, en al·lusió al déu nòrdic de la mentides, se centra aquest dimarts a desarticular la cúpula de la banda amb 14 entrades i registres

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra i el Cos Nacional de Policia han activat a Catalunya una operació per desarticular un xarxa dedicada a la falsificació de permisos de conduir, que hauria distribuït uns 2.000 carnets. El cas, batejat com Loki –el déu que la mitologia nòrdica relacionat amb el frau–, planeja acabar arrestant també els 2.000 conductors que circulen amb aquests títols de forma gradual. És un dispositiu que s’allargarà durant diversos dies. L’organització venia documents autèntics que obtenia de forma fraudulenta, remarquen fonts policials consultades per EL PERIÓDICO.

L’operació Loki, tal com ha avançat la cadena SER i ha confirmat aquest diari, preveu detenir aquest dimarts la cúpula de l’entramat, els responsables del qual resideixen a Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Llagostera, Quart i Vic.

Els delinqüents van muntar un entramat per fabricar i posteriorment posar a la venda documents fraudulents a partir de la base de dades oficial de la Direcció General de Trànsit (DGT) a Girona. Segons les primeres investigacions, un informàtic que treballava per a la DGT va fer d’enllaç amb els falsificadors. És a dir, introduïa a la base de dades de la DGT el corresponent expedient, en què constava l’expedició del suposat carnet. La xarxa demanava per cada carnet entre 4.000 i 10.000 euros. La gran dificultat de l’operació Loki ha sigut aclarir quants documents havia fabricat i venut la banda, ja que al tractar-se de títols autèntics eren indetectables per part dels agents de Trànsit dels Mossos d’Esquadra.

Notícies relacionades

Instrueix el cas el jutjat número 1 de Girona. La causa està oberta per delictes de suborn i falsificació de document públic. En un comunicat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aclareix que el procediment es va obrir a mitjans del 2020 a petició dels Mossos i que aquest cos, en col·laboració amb la Policia Nacional, ha identificat des d’aleshores 1.845 conductors a tot el país que circulen amb un carnet obtingut mitjançant «pagament directe» als integrants d’aquest grup criminal, al marge «de qualsevol procediment d’accés, acreditació, examen i tramitació oficial». És a dir, per les carreteres d’Espanya circulaven fins aquest dimarts gairebé 2.000 persones que no havien superat els tests teòrics i pràctics que la DGT estableix per assegurar-se que qui està al volant no és un risc per a la resta de ciutadans. Per aquesta raó, la investigació no únicament persegueix els membres de la banda, sinó també els que van comprar aquests carnets. Són tants els arrestos que es portaran a terme que el dispositiu està dissenyat per anar portant a terme les detencions de forma gradual.

Per a aquest dimarts estan previstes 14 entrades i registres. Així mateix, hi ha una entrada i registre per practicar fora de Catalunya, al País Basc. La causa té nou volums i més de 6.000 folis. La magistrada titular d’Instrucció 1 prendrà declaració progressivament als 1.845 compradors de carnets de conduir falsos a aquesta xarxa presencialment, per videoconferència o mitjançant exhort. «Mossos i CNP posaran a disposició de la magistrada els integrants de la cúpula detinguts a Girona una vegada completat el corresponent atestat», aclareix el comunicat del TSJC.