Lluita contra el coronavirus

Govern i autonomies revisen l’obligatorietat de les mascaretes

  • Sanitat proposa «modular» la normativa, una cosa que Fernando Simón considera «de sentit comú»

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El Ministeri de Sanitat traslladarà aquesta tarda a les comunitats una proposta per «modular» l’obligatorietat de l’ús de mascaretes que contempla la llei de nova normalitat, fins i tot quan es pot mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres.

En la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) de la setmana passada, la ministra Carolina Darias va oferir als consellers autonòmics treballar «de manera tècnica» per revisar i actualitzar aquesta part de la llei de la nova normalitat, que literalment imposa l’ús de mascaretes fins i tot estant sol en espais oberts. En la d’avui Darias portarà «probablement» una proposta per «modular» o corregir la norma, perquè és «de sentit comú», segons va avançar dilluns el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

La llei, publicada dimarts passat al BOE, és fruit del treball parlamentari a partir del reial decret de nova normalitat que es va aprovar el juny del 2020 per tramitar-se com a projecte de llei. Durant el seu tràmit parlamentari al Senat es va introduir una esmena del PSOE que fixava l’obligatorietat de la mascareta fins i tot mantenint la distància de seguretat, quan fins aleshores s’exigia si no era possible guardar la distància d’1,5 metres. La motivació de l’esmena argumentava: «Amb l’evidència recent sobre transmissió del SARS-CoV-2 per aerosols, l’ús de mascaretes no pot quedar supeditat a no poder garantir la distància d’1,5 metres». «A la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobi obert al públic», indica la redacció final de la llei, que va rebre l’aval definitiu del Congrés el 18 de març.

Tot just conèixer-se la publicació de la norma les comunitats van reaccionar en cascada i van mostrar el seu rebuig d’una obligació que fins aquell moment havia passat desapercebuda. Va ser el cas de les Balears, que va interpretar que no és obligatòria en platges i espais naturals per als que van sols o amb convivents i mantenen la distància, però sí en les reunions socials en aquests llocs, al marge del que digui la llei estatal. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va qüestionar ahir la norma i va confiar que el Ministeri de Sanitat moduli la seva proposta: «Obligar a portar mascareta a la platja no sé si és bo», va comentar, abans d’emfatitzar que la suor o la sorra poden «fer perdre l’efecte protector» d'aquesta.

La Junta d’Andalusia també va rebutjar de ple l’ús del tapaboques per prendre el sol a la platja i a les piscines, i va apostar per la directriu que va implantar l’estiu passat, segons la qual és obligatòria per passejar per la vora però no per estar al para-sol en grups que no superin les 6 persones.

Notícies relacionades

Un altre dels aspectes que es va modificar a la redacció de la llei respecte al text anterior és que en cobertes i espais exteriors dels vaixells i embarcacions la mascareta passa a ser obligatòria. No canviava, no obstant, la seva imposició d’ús en mitjans de transport aeri, marítim, en autobús o ferrocarril, així com en d’altres de públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places –inclòs el conductor– si els ocupants no són convivents.

En queden excloses les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure’s agreujada per l’ús de la mascareta o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d’autonomia per treure-se-la o presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització. «Tampoc serà exigible en el cas d’exercici d’esport individual a l’aire lliure, ni en els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la mateixa naturalesa de les activitats, l’ús de la mascareta resulti incompatible, d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries».