Noves mesures

Restriccions a Catalunya per la Covid: així queden les mesures després dels últims canvis

Es llegeix en minuts

El Periódico

El Govern manté el gruix de les restriccions fins a les 0.00 hores del 9 de maig, moment en què decau l’estat d’alarma. Fins aleshores només s’introdueixen dos canvis: s’autoritzen les assemblees d’entitats esportives i se suprimeix el límit de les 20.00 hores per al tancament de parcs infantils. No obstant, el 9 de maig entrarà en vigor un decret pel qual bars i restaurants podran obrir ininterrompudament fins a les 23.00 hores. Així mateix, parcs d’atraccions i fires ambulants podran reprendre la seva activitat amb un 30% de l’aforament. Amb la fi de l’estat d’alarma, decau el toc de queda i el confinament perimetral. Es manté, en canvi, el màxim de 6 persones sense límit de bombolles en les reunions socials.

A continuació repassem com queden les mesures de restricció en els diferents àmbits

Mesures en vigor fins al 9 de maig

EDUCACIÓ

Novetat a partir del 26 d’abril: L’educació postobligatòria –batxillerat i formació professional-– recupera al 100% les classes presencials. Des del 8 de març, s’autoritzen les activitats extraescolars als alumnes d’educació secundària, batxillerat i cicles formatius. Fins ara només estaven permeses les extraescolars i activitats esportives en les etapes d’infantil i primària. Des de l’1 de març es permeten les sortides escolars amb pernoctació, sempre que sigui en el grup bombolla. L’esport escolar s’equipara a l’esport federat i podrà entrenar-se en grups de més de 6 persones.

Segueix la presencialitat a les aules en etapes d’infantil, primària i secundària. En l’àmbit universitari: des del 8 de març es permet la presencialitat amb un 30% de l’aforament. Serà cada universitat la que decideixi com distribueix aquest 30% de l’aforament.

RESTAURACIÓ

Des del 26 d’abril: bars i restaurants situats en centres comercials poden reobrir. Tindran el mateix horari que la resta del sector de la restauració: de 07.30 a 17.00 hores. La franja nocturna es manté com fins ara: els locals que facin menjar per emportar podran servir sopars: de 19.00 a 22.00 hores si el client ve a recollir l’encàrrec, i fins a les 23.00 si el local serveix menjar a domicili. Restaurants i bars podran obrir amb un 30% de l’aforament a l’interior i del 100% a les terrasses. La distància de seguretat serà de mínim de 2 metres entre taules. Les taules seran de màxim 4 persones (6 si són de la mateixa bombolla de convivència).

ESPORT

Novetat a partir del 3 de maig: s’autoritzen assemblees de clubs esportius. Des del 15 de març s’autoritza l’esport federat a reprendre les competicions per a les categories de menys de 16 anys. A més, es permet la presència de públic en totes aquelles competicions esportives amb seient preassignat, excepte les competicions estatals i internacionals que tenen prohibicions d’altres organismes. L’aforament de públic serà del 50% en espais a l’aire lliure i del 30% en espais tancats. Des del 8 de març ja estaven autoritzades les competicions a partir de 16 anys. Aquestes mesures se sumen a les ja vigents: es permet la reobertura dels vestidors en gimnasos i centres esportius, sempre mantenint les mesures de seguretat i amb un ús racional. Els gimnasos poden obrir amb un 30% d’aforament i màxim sis persones i ús de mascareta en activitats de grup. Es manté la reobertura de les instal·lacions esportives a l’aire lliure, amb un 50% de l’aforament i també a les piscines, tot i que siguin en recintes tancats. Les competicions en l’àmbit estatal estan permeses des del 8 de febrer. L’esport escolar s’equipara a l’esport federat, de manera que podran entrenar-se en grups de més de 6 persones i participar en aquelles competicions autoritzades (de moment, només les d’àmbit estatal).

COMERÇ

Des del 26 d’abril: s’eliminen les limitacions de superfície per als comerços. Així, podran obrir amb el 100% de la seva superfície accessible al públic. Des del 15 de març els comerços no essencials, inclosos els que estan en centres comercials, ja poden obrir els dissabtes. En tots els casos, l’aforament està limitat al 30%.

MOBILITAT

S’aixeca el tancament comarcal i es pot circular per tot el territori. Es manté, no obstant, el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda nocturn (de 22.00 a 06.00 hores).

Les restriccions a Catalunya, per sectors

-Bars i restaurants

-Gimnasos i piscines

-Centres comercials i botigues

-Cines, teatres i sales de concerts

-Instituts, universitats i extraescolars

Notícies relacionades

-Esport escolar i amateur

-Confinament i toc de queda