A la recerca de la normalitat

Tornen els selfies de turistes a la Sagrada Família

  • Els visitants internacionals, la majoria procedents d’Europa, comencen a fer estades a la capital catalana, encara de curta durada

Tornen els selfies de turistes a la Sagrada Família
3
Es llegeix en minuts

Van arribant amb comptagotes, però la seva presència les últimes setmanes ha alegrat el barri. Els establiments pròxims a la Sagrada Família, un dels nuclis turístics més transitats de Barcelona, estan notant un tímid augment de visitants des que la vacunació s’ha generalitzat, però les xifres no arriben ni de lluny la de temps passats. «Aquests dies sí que he vist més turistes per aquí, però res a veure amb fa dos anys, ara tenim molta més venda amb els veïns de la zona que amb els turistes», explica el Jordi, dependent d’un quiosc a la plaça de la Sagrada Família.

«La situació està malament, però sí que és veritat que es va veient cada vegada més gent i ambient. Malgrat tot, no estem tenint ni la meitat de clientela que teníem el 2019», afegeix el quiosquer. Els veïns del barri comencen a notar l’augment del turisme a la zona. El Francisco, un dels residents de la zona, afirma que des de fa uns mesos comencen a tenir alguns turistes internacionals. «Jo sí que veig cada vegada més gent per aquí, suposo que perquè ja s’han vacunat, avui mateix ja es comencen a veure alguns grups», afegeix. Segons el Francisco, en el seu bloc alguns dels pisos turístics que feia mesos que estaven buits, tornen a estar ocupats de forma habitual.

«Jo sí que veig cada vegada més gent per aquí, suposo que perquè ja s’han vacunat», comenta un veí

Estades curtes

Els turistes internacionals, la gran majoria provinents d’Europa, opten per estades més curtes per visitar la ciutat davant el possible risc de veure’s afectats per qualsevol tipus de confinament. Per les zones més turístiques es poden començar a apreciar alguns grups visitants com és el cas de l’Afiya, la Saif, la Ivanna i l’Amelia, estudiants nord-americanes d’uns 20 anys que actualment estudien a Viena i estan de vacances a la capital catalana. «Hem aprofitat el bon temps que fa a Barcelona per venir un cap de setmana, però marxem ja, només hem vingut dos dies», explica l’Amelia, una de les estudiants. L’Afiya explica que elles ja han sigut vacunades, per això han decidit fer un miniviatge. «No hem tingut cap tipus de problema per venir ni al viatjar ni res», explica la jove.

Al costat de la porta de la catedral, fent-se un selfie hi ha l’Angi, la Fanny i la Nive, tres amigues més de Suïssa que venen a passar només quatre dies aquí. «Estem fent una escapada ràpida per desconnectar i disfrutar de Barcelona que ens encanta, a més la trobàvem a faltar. És agradable que puguem visitar-la i ara gairebé no hi ha turistes com altres vegades que hem vingut», diu l’Angie. Just al costat, la Clara, la Camille i la Louise formen un altre grup d’estudiants que, en el seu cas, han vingut des de França per passar uns dies a Barcelona. «Aprofitem el cap de setmana per visitar la ciutat, és un viatge curt», detalla la Clara, que considera que el moment ara és òptim per fer turisme a la ciutat.

Temporada perduda

Tot i així, el lleu increment en el turisme no és suficient. El Gremi d’Hotels de Barcelona va denunciar el mes passat que el nombre d’hotels oberts a la ciutat continua baixant com a conseqüència de les restriccions per la pandèmia de coronavirus. En l’actualitat hi ha oberts 107 hotels respecte als 438 que representen el cens d’hotels i hotels apartaments, és a dir, el 24,4%.

L’ocupació mitjana dels 107 hotels oberts a la ciutat oscil·la entre el 10% i el 15%

Notícies relacionades

L’ocupació mitjana d’aquests hotels oberts oscil·la entre el 10% i el 15%. En termes d’habitacions, aquests 107 hotels oberts representen 11.700 habitacions, un 29,9% del total que disposa la planta hotelera a Barcelona, la falta de turisme tant nacional com internacional està marcant un panorama sense precedents per al sector.

Segons, Manel Casals, director general del gremi, la demanda de cara a l’estiu és en aquests moments «mínima» i amb alt risc d’anul·lacions d’última hora. El panorama de vacunacions, tant nacional com internacional, els porta a donar per fet que «l’estiu es perdrà» de nou, després que la Setmana Santa hagi sigut «inexistent». Sent optimistes «s’arribarà a la meitat dels hotels oberts», ha emfatitzat Casals, que no descarta que la xifra sigui inferior.