L’afectació del coronavirus

La fiscalia obre 254 diligències per fer el seguiment de la Covid en residències de Barcelona

  • El ministeri públic ha obert accions civils per supervisar el compliment dels plans d’actuació

  • S’han remès oficis als centres geriàtrics i a l’Administració per recopilar dades actuals i passades

La fiscalia obre 254 diligències per fer el seguiment de la Covid en residències de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant la primera onada de la pandèmia del coronavirus i amb les morts a les residències d’avis disparades, les fiscalies catalanes i la de la resta de l’Estat van obrir desenes de diligències civils per fer un control de la situació, tant dels residents com dels seus empleats. Alhora, es van incoar procediments d’investigació per esbrinar si els fets denunciats per particulars podrien ser constitutius de delicte, tot i que gairebé tots aquests casos estan arxivats pel servei especialitzat penal que ho va tramitar. La Fiscalia de Barcelona ha fet ara un pas més en el seguiment de la Covid i ha iniciat d’ofici 254 diligències civils, que permetran tenir una radiografia actual i passada dels efectes la pandèmia en centres de la tercera edat, així com del compliment dels plans de contingència i els protocols fixats per l’Administració.

La secció civil i coordinació en matèria de discapacitat i tuteles de la fiscalia, que té com a delegada de Catalunya María José Núñez Tomás i que està composta per sis membres, ha posat en marxa aquestes diligències civils respecte a residències de la ciutat de Barcelona, tot i que no es descarta en un futur estendre aquesta supervisió a altres territoris. L’objectiu de la fiscalia és exercir tasques de tutela de col·lectius vulnerables i, en concret, fer un seguiment no només de les pesones grans que viuen en aquests centres, sinó també del seu personal i del material amb què compten.

La fiscalia està remetent oficis als 253 geriàtrics. Amb la majoria d’ingressats ja vacunats contra la Covid (93% d’interns i 77,5% dels empleats), es pretén recollir dades molt diverses, des de la llista de residents i la circumstància de cada un, fins als protocols d’actuació arran del coronavirus, els ingressos hospitalaris motivats per la malaltia, el nombre de contagiats i de morts i les proves PCR que s’han practicat. El ministeri públic demana, a més, el pla d’organització de cada centre (on s’especifica la plantilla), si hi ha prou equips de protecció i els protocols utilitzats per a les visites de familiars.

El mapa de la pandèmia i la vacunació

El qüestionari és ampli i els geriàtrics han començat a contestar. La fiscalia també ha requerit a la Generalitat informació sobre el seu interventor des de l’inici de la pandèmia per completar aquest mapa de la Covid en aquests centres.

Notícies relacionades

L’actuació de la fiscalia va dirigida a realitzar una supervisió de les mesures que s’han adoptat per evitar els contagis a les residències, centrant la seva activitat únicament en l’aspecte de protecció de les persones grans, sense perjudici que si es descobreix una conducta que és derivada d’una responsabilitat dels gestors i directors dels centres es remeti el cas al servei penal. D’aquesta manera, es podrà tenir al detall el que ha passat a les residències des que es va decretar l’estat d’alarma, el març de l’any passat, i els plans que s’han posat en marxa al llarg d’un any. Quan la situació de la pandèmia ho permeti, els fiscals tornaran a realitzar visites presencials. En els últims mesos el contacte ha sigut a través d’escrits i per telèfon.

La Fiscalia General de l’Estat ha emès instruccions sobre el control de les residències. Una es remunta al 1990 i va ser redactada arran de la «precària» situació d’alguns de geriàtrics repartits per tot Espanya. Aquesta norma interna atribuïa als fiscals la possibilitat de visitar quan ho consideressin oportú i «amb natural prudència» els geriàtrics i examinar directament els expedients dels interns, així com sol·licitar a l’Administració informació sobre les deficiències detectades pels seus tècnics. En el cas que els fiscals descobrissin alguna irregularitat les havien de comunicar a les autoritats perquè les corregissin quan no fossin constitutives d’infracció penal. Des d’aleshores, s’han redactat altres acords aplicables en l’àmbit civil respecte a persones amb discapacitat.