Investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona

Un mateix fàrmac pot tenir efectes oposats sobre la memòria segons el sexe

  • Els investigadors demanen «conscienciar sobre la necessitat de fer investigació diferenciant per sexes i promoure estudis bàsics i clínics que incloguin el sexe femení»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) han demostrat que un mateix fàrmac que modifica la memòria de la por pot tenir efectes contraris si s’administra a ratolins mascles o femelles.

Segons l’estudi, que publica la revista ‘Nature Communications’, el fàrmac redueix la capacitat de recordar esdeveniments traumàtics en els mascles i l’augmenta en les femelles, de la qual cosa els investigadors dedueixen que cal fer més investigació bàsica i clínica que inclogui el sexe femení.

Efecte contrari

És la primera vegada que es veu que un fàrmac produeix aquest efecte contrari en la memòria dels ratolins mascles i femella i s’evidencia que, en funció del sexe, es poden donar mecanismes moleculars i comportaments oposats en la formació de la memòria, segons els investigadors.

El treball l’ha dut a terme el grup d’investigació sobre mecanismes traslacionals de la memòria de la por del INc-UAB, que lidera Raül Andero i que es dedica a estudiar el funcionament d’aquest tipus de memòria per trobar tractaments per a patologies associades a vivències traumàtiques, com l’estrès posttraumàtic i les fòbies.

Els investigadors havien identificat que el circuit Tac2, situat a l’amígdala cerebral, podia ser bloquejat temporalment per l’efecte d’un fàrmac que estan estudiant, l’Osanetant, i que aquest bloqueig aconseguia reduir la capacitat de recordar esdeveniments aversius en ratolins mascles.

Així, van descobrir que el mateix fàrmac produeix l’efecte contrari en les femelles, augmentant la seva memòria de la por.

L’efecte oposat s’explica perquè al bloquejar la via Tac2 el fàrmac interactua amb els receptors neuronals de dues hormones sexuals: la testosterona en els mascles i els estrògens en les femelles.

A més, han observat que les fluctuacions hormonals durant el cicle estral dels ratolins femelles, equivalent al cicle menstrual en dones, fan variar els efectes del medicament sobre la capacitat de recordar els esdeveniments aversius.

Estudis diferenciats per sexes

«Entendre com i per què difereixen els processos de memòria entre sexes és clau per dissenyar tractaments per a trastorns de la por, sobretot tenint en compte que les dones són les que més sovint presenten aquest tipus de trastorns», ha indicat Andero, que ha advertit que «alguns fàrmacs que s’utilitzen actualment podrien no tenir els efectes esperats en elles».

Per això, demana «conscienciar sobre la necessitat de fer investigació diferenciant per sexes i promoure estudis bàsics i clínics que incloguin el sexe femení», afegeix.

Notícies relacionades

El fàrmac estudiat existeix des de fa anys i s’ha comprovat que és segur en humans, però no s’administra per cap malaltia, i Andero investiga ara la seva potencialitat per tractar els trastorns de la por de manera diferenciada per sexe.

La investigació, en la qual ha col·laborat l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), apunta que «els fàrmacs en salut mental que tenim avui, no només per a trastorns relacionats amb la memòria, no són prou específics i poden estar provocant efectes contraris als desitjats», segons els seus autors.

Temes:

Medicaments